Lievelingsrecept van...

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar hoe en wat de internationale artiesten eten tijdens de tournee in hun caravan? Nou wij wel! Daarom plaatsen wij vanaf nu iedere week een ‘lievelingsrecept van….’, met natuurlijk een foto van het culinaire hoogstandje.

Lievelingsrecept van Piet - administrateur

Al 36 jaar achter-de-schermen voor het publiek volledig onzichtbaar, maar heel actief aan het werk voor het Wintercircus: oom Piet. Wie? Eigenlijk heet hij Piet Streevelaar, maar omdat hij de broer van Ria Hanson is en dus de oom van Arlette, noemen we hem allemaal oom Piet. Onze administrateur, oftewel boekhouder. De enige in het hele bedrijf die al 36 jaar lang dezelfde functie heeft. Hij maakte de ontwikkeling mee van telmachine en papier naar computer en volledige digitalisering. Oom Piet is onze oudste medewerker. Hij is... 79 jaar!

Oom Piet vertelt:

"Ik bak al heel veel jaren elke dag ons eigen brood. Elke dag weer in een andere samenstelling.

Een vast recept voor brood is moeilijk te geven. Brood bestaat slechts uit meel, water en gist. Daarbij een klein beetje suiker om de gist te stimuleren en een beetje zout voor de smaak. Dat is eigenlijk alles. Voor het meel varieer ik dagelijks  met volkoren tarwemeel, volkoren roggemeel, volkoren speltmeel, tarwebloem, speltbloem, steeds weer in een ander mengsel.

Alle ingrediënten in een kom roeren. Daarna het deeg langdurig kneden, laten rijzen  en tenslotte
ongeveer 50 minuten bakken. En dan genieten van de geur van versgebakken brood.

(maar ik moet alleen wel eerlijk verklappen dat ik voor het hele proces gewoon gebruik maak van een broodbakmachine!)"

1415 dagboek 14 11 16 recept Piet

Lievelingsrecept van Dick - klusjesman in de repetitieweek

Dick van der Zwan is zo iemand die twee rechterhanden heeft en een fiets. Huh...? Ja, Dick is onze klusjesman en boodschappenexpert tijdens de repetitieweek. Hij weet altijd alle winkels te vinden en rijdt een week lang van hot naar her, op z'n fiets. Van Gamma naar Action naar Leenbakker naar C&A. 'Dick, kun je nog een plank halen? Dick, kun je voor rode kussentjes zorgen? Dick, we hebben nog krukjes nodig. Dick, haal even blauwe verf.' Tussendoor vind je hem in de werkplaats met boormachine, zaag en verfkwast. Onmisbaar dus!

Dick zegt:
'Toen mij gevraagd werd om een recept voor het Wintercircus te geven was de keus snel gemaakt. Ik heb een hekel aan recepten. Ik vind ze Griezelig Eng. Ik gebruik ze zo min mogelijk of helemaal niet. Maar goed ik wil geen spelbreker zijn dus toch een foto met mijn recepten die ik helemaal NIET lekker vind. Ik kies wel een van de andere overheerlijke circusrecepten die op de website staan en nog gaan komen. Eet smakelijk!!!!'

1415 recept Dick

Lievelingsrecept van Ria - oud directrice

Ria was als echtgenote van Martin Hanson jarenlang de rots in de branding achter-de-schermen. Sinds dochter Arlette het Wintercircus heeft overgenomen, genieten Ria en Martin van hun pensioen.

Ria:
‘Als ik een dag geen boodschappen heb gedaan, weinig tijd heb en toch lekker wil eten, dan kies ik meestal voor pannenkoeken bakken. Met pannenkoekenmeel uit een pak, halfvolle melk, ei, en boter is een beslag snel gemaakt. Een smaakje toevoegen zoals vanillesuiker, kaneel, karamel of cacao geeft het resultaat net een beetje meer. Ook wat fruitstukjes toevoegen is smaakvol.

En dan: boterklontje in de pan, lepel beslag en bakken maar!

Warm storten op een bord, rijkelijk bestrooien met poedersuiker, bruine suiker of de ouderwetse stroop uit de pot. En klaar is de lekkernij.

Hoeveel gebruik ik in het beslag? Geen idee! De geoefende hand doet maar wat. Gelukkig is het eindresultaat altijd lekker, dus genieten maar!!!’

1415 recept Ria

Lievelingsrecept van Radek - hoofd techniek

Radek Cadil woont al jarenlang met zijn gezin in Nederland, maar komt uit Tsjechië. Daarom van hem een echt Tsjechisch recept: “Knedlo, Vepřo, Zelo”. Op z’n Nederlands: een soort gekookt brood (Knedlik) met zoetzure zuurkool en varkensvlees. Niet te vergeten, het wordt geserveerd met een glas koud bier voor de dorst ….;-)

“Knedlo, Vepřo, Zelo” voor vier personen:

Knedlik:
1kg tarwebloem (halfgrof gemalen)
5 gram verse gist
2 eieren
water
zout

Van deze ingrediënten wordt een deeg gemaakt. Na alles goed door elkaar mengen, laten wij de deeg een uur rijzen. Daarna maken wij een cilindervormige object van die wij 20 min. koken. Als die klaar is snijden wij die in plakjes.

Zuurkool:
1kg zuurkool naturel
150 gram suiker
1 ui
komijnzaad
bakboter
water
zout

Eerst bakken wij in de pan een in blokjes gesneden ui goudbruin, daarna voegen wij de zuurkool bij met een beetje water, suiker, komijnzaad en zout. Alles ca.10 min. koken tot de kool goed gaar is.

Vlees:
1kg varkensvlees (schouderkarbonade)
1 ui
komijnzaad
zout
water

In een ovenschaal plaatsen wij ca. 1kg schouderkarbonade in plakjes gesneden (zonder bot) met een in blokjes gesneden ui en een beetje zout en komijnzaad. Dan voegen wij een beetje water toe. Dan doen wij de ovenschaal in de oven op 180 graden. In ca. 1 uur wordt het vlees goudbruin, het vlees moet regelmatig omgedraaid worden.

1415 dagboek 14 11 10 recept Radek 2

Lievelingsrecept van Regien - marketing

Een nieuwe naam en een nieuw gezicht bij het Wintercircus: Regien Flapper. Even voorstellen. Regien is dit seizoen enthousiast begonnen als onze marketing/communicatiemedewerker. Wat dat betekent? Zij zorgt ervoor dat iedereen in Nederland weet dat het Wintercircus er weer aan komt en dat we een gigantisch leuke voorstelling hebben die zó Griezelig Goed is, dat je 'm niet mag missen.

In het weekend vindt ze het heerlijk om pizza te eten. Het is makkelijk om te maken, kost niet veel tijd en het is gewoon echt griezelig lekker!

Ingrediënten voor twee personen:

  • 2 pizza bodems (je kunt ze ook zelf maken)
  • 200 gram mini-romatrostomaatjes
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 60 gram rucola
  • 125 gram mozzarella
  • geraspte kaas
  • ham
  • salami
  • peper en zout naar smaak

Smeer de pizzabodem in met de tomatenpuree. Strooi daarna een deel van de geraspte kaas over de tomatenpuree heen. Snij de tomaatjes, ham, salami en mozzarella in stukjes en verdeel het over de pizzabodem. Strooi over het geheel nog een beetje geraspte kaas en voeg naar smaak peper en zout toe.

De pizza even 15 minuutjes in de oven (180 graden). Wanneer de pizza klaar is garneer je hem nog met een beetje rucola en klaar is je pizza!

Eet smakelijk

1415 recept 14 10 25 Regien

Lievelingsrecept van Margriet - repetitieweek kok

Tijdens de repetitieweek in het theater is zij elk jaar onze rots in de branding: Margriet van der Zwan. Zes dagen lang kookt zij griezelig grote hoeveelheden voor ruim 40 artiesten en medewerkers. Omdat we elke dag van 9.30 tot 22.00 uur repeteren, hebben we geen tijd om boodschappen te doen, laat staan om te koken. Daarom dragen we Margriet op handen. Want dankzij haar kunnen we toch lekker én gezond eten tijdens het repeteren!

recept voor 40 personen
2500 gr chorizo
10 eetl. olijfolie
20 uien gesnipperd
3250 gr gele rijst
7500 ml kippenbouillon (van 10 tabletten)
20 tomaten
3000 gr tuinerwten
plantje peterselie fijngesneden

Verwijder het vel van de chorizo en snijd de worst in blokjes. Verhit de olie in een heeeeel grote hapjespan en bak de worst met de ui mee tot deze glazig is. Schep de rijst erdoor en bak 1 min. mee. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de rijst 10 min.
Snijd ondertussen de tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Schep de tomaat en erwten door de rijst en kook nog 5 minuten. De rijst moet de bouillon helemaal opnemen.
Neem de pan van het vuur en laat een paar minuten afgedekt staan. Bestrooien met de peterselie en serveer direct.

Dit is een recept wat makkelijk te maken is, licht pittig, maar heerlijk smaakt.

Vind je 40 personen griezelig veel? Deel dan de hoeveelheid ingrediënten door 10.

1415 recept 14 10 14 Margriet 2   1415 recept 14 10 14 Margriet 3   1415 recept 14 10 14 Margriet 1

Zo aten we vorig jaar. Dit jaar repeteren we van 7 tot en met 12 december in De Meerpaal in Dronten. En natúúrlijk is Margriet daar ook weer bij!

1415 recept 14 10 14 Margriet

Lievelingsrecept van Hilbert Geerling - artistiek team

Spruitjes? Ja, het lievelingsrecept van Hilbert. En je gelooft het misschien niet, maar dit is zoooo griezelig lekker, dat je kinderen het ook lusten. En dat is echt waar. Hilbert z'n kinderen aten hun vingers er bij op...

spruitjes, maar dan waanzinnig lekker!

voor 4 personen heb je nodig:
150 gram gerookte spekblokjes
400 gram kleine gehaktballetjes
400 gram spruitjes
700 gram voorgekookte krieltjes
1,5 dl kippenbouillon
1,5 dl slagroom
zout en peper
2 el fijngesneden peterselie

De gehaktballetjes mogen geen soepballetjes zijn. Het moeten verse kleine gehaktballetjes zijn. Die moet je dus even zelf maken, maar dat vind je niet erg, want je houdt van kokkerellen… Ben je toch een beetje lui? Albert Heijn heeft hele goeie verse kleine balletjes. Als je die door de midden doet en weer netjes rond maakt, zijn ze precies goed.

Zet 1,5 dl water op en maak de bouillon.
Snijd de spruitjes doormidden.
Bak de spekblokjes in een droge koekenpan knapperig en haal ze uit de pan.
Bak de gehaktballetjes in het spekvet bruin (minuut of 3).
Voeg de spruitjes toe en bak ze 3 minuten mee.
Dan de krieltjes erbij en alles al omscheppend 5 minuten bakken (ik bak de krieltjes zelf altijd even voor).
Schenk de bouillon erbij en stoof het nog 4 minuten.
Slagroom en spekjes erdoor roeren, zout en peper naar smaak.
Peterselie er over en klaar.

En dat in 20 minuten!

Smakelijk eten!

1415 recept 14 10 10 Hilbert

Lievelingsrecept van Arlette Hanson - directeur

Directrice Arlette Hanson eet vegetarisch. Spaghetti met verse tomatensaus en feta is een van haar lievelingsrecepten. Klaar in 20 minuutjes en super makkelijk te maken in een caravankeuken.
Wel oppassen… knoflook weglaten als je dit eet vlak voor de voorstelling!
Het geheime ingrediënt? De balsamicoazijn!

spaghetti met verse tomatensaus en feta

2 grof gesnipperde uien en 2 geperste teentjes knoflook in braadpan glazig bakken
750 gram roma-tomaten in stukken toevoegen en even meebakken
scheut balsamicoazijn erbij en dan ca 15 minuten laten sudderen
op het laatste moment gehakte blaadjes verse basilicum toevoegen en eventueel nog wat zout/peper

spaghetti over vier borden verdelen
saus erop scheppen
bestrooien met feta blokjes (of witte kaasblokjes) en garneren met nog wat basilicumblaadjes

Griezelig lekker... eet smakelijk!

1415 recept 14 10 03 Arlette
Verberg
Toon