1011 dagboek Arlette


Om u een beetje te laten proeven van de sfeer van het circusleven, houd ik op deze bladzijde een dagboek bij van de belevenissen in het Wintercircus 2010/2011.

Veel leesplezier en wie weet tot ziens!

Arlette Hanson
directeur Wintercircus Martin Hanson

donderdag 3 februari

De 32e tournee is nog maar net afgelopen en de voorbereidingen voor de 33e productie zijn al weer in volle gang.

In het voorjaar wordt de nieuwe speellijst op onze website gepubliceerd en zal ik natuurlijk in het dagboek weer vertellen over de nieuwe voorstelling. Tot dan kunt u ons volgen op facebook. Hier zijn onder andere nog nieuwe achter-de-schermen filmpjes te zien. En binnenkort ook bloopers!

Tot binnenkort!
Arlette Hanson

vrijdag 28 januari

woensdag 26 januari

De tournee is afgelopen. Iedereen is weer naar huis.

De prijswinnaars Mira & Esmeralda vlogen maandagmiddag terug naar Stockholm. De acht Chinese acrobates vlogen maandag naar Beijing, met een overstap in... Moskou. U begrijpt dat de adem in mijn keel stokte toen wij hoorden van de grote aanslag op het vliegveld Domodedovo in de Russische hoofdstad. Bij het controleren van de vluchtgegevens van de meiden bleek gelukkig dat zij via een ander vliegveld in Moskou vlogen. Hadden zij wel via Domodedovo gevlogen, dan waren zij precies op de tijd van de aanslag op de luchthaven geweest. Inmiddels heb ik bericht gekregen dat zij veilig in Beijing zijn aangekomen.

Fietser Malte vertrok zondagavond al met bus en caravan naar Zweden. Candy Girl Jeanne reed maandag terug naar Frankrijk. Dresseuse Rafaëla ging met haar gezin en alle dieren naar huis in België. Zo had iedereen zijn of haar eigen bestemming.

Binnenkort een filmpje over wat er allemaal is gebeurd na afloop van de allerlaatste voorstelling.

maandag 24 januari

Hieronder een filmpje van de uitreiking van de Wintercircus Martin Hanson Publieksprijs 2010/2011.

Meer informatie over de prijswinnaars? Welke acts zijn op de tweede en derde plaats geëindigd? Klik hier.

zondag 23 januari

De winnaars van de Wintercircus Martin Hanson Publieksprijs 2010/2011: Mira & Esmeralda!
1011 dagboek 110123 publieksprijs Mira & Esmeralda

zaterdag 22 januari

Mijn dag begon vanochtend vroeg met een live telefonisch interview voor Radio West. Vanmiddag speelden we twee super gezellige voorstellingen in Theater de Veste in Delft. En nu zijn we inmiddels met alle caravans aangekomen op de parkeerplaats van de Rijswijkse Schouwburg. Langzaam bereidt iedereen zich voor op het komende afscheid. Morgen de laatste twee shows van dit seizoen, daarna gaat iedereen weer zijn of haar eigen weg.

vrijdag 21 januari - 23.45 uur

Wie gaat hem winnen? De spanning stijgt. Wie wint de Wintercircus Martin Hanson publieksprijs 2010/2011? Gaat de prijs naar China, Zweden, België, of zou hij toch in Nederland blijven? Gaat hij naar een topvrouw of toch naar een man? Het is een nek-aan-nek race. Het publiek kan nog stemmen tot zondag 23 januari 18.00 uur. Daarna worden de stemmen definitief geteld en ligt de uitslag vast.

Wie krijgt de felbegeerde trofee? Wilt u dit als eerste weten, kom dan naar onze laatste voorstelling in de Rijswijkse Schouwburg a.s. zondag.

vrijdag 21 januari

Zomaar een dag in het Wintercircus...

donderdag 20 januari

Herinnert u zich het filmpje met de Chinese acrobates nog? Aan het begin van de tournee spraken en verstonden ze geen woord Engels en ze hadden nog nooit van hun leven een caravan gezien. Regelmatig wordt mij gevraagd: hoe gaat het nu met de meisjes?

Goed, het gaat heel erg goed. Ze hebben het enorm naar hun zin. En ze spreken best al wat Engels: good morning, hello, bye bye, tomorrow, diabolo, thank you. En dat allemaal breeduit hard lachend. Natuurlijk spreken wij inmiddels ook wat Chinees: nin hou (goedendag), tauban (springplank). Met elkaar hebben we een nieuw woord ontdekt: Goeda! Te pas en te onpas gebruikt ons hele gezelschap dit woord. We bedoelen ermee ‘goed'. En verrassing... ‘no goeda' betekent ‘niet goed'.

Zoals veel Chinezen hebben deze meiden erg veel moeite met het uitspreken van de R. Clown Jofri noemen ze Joffeli. En hun rola rola act spreken ze uit als lola lola.

De dames kunnen zich prima redden in Nederland. Dagelijks kom ik ze tegen bij de Aldi, C1000 of Albert Heijn (ze hebben ook de koffiehoek ontdekt in de Nederlandse supermarkten). Ze koken zalig. En ze voelen zich helemaal thuis in hun caravans. Ze hebben veel vrienden gemaakt in ons Wintercircus. Ja, het gaat goed en het is heel erg gezellig.

Natuurlijk stuiten we soms op een cultuurverschil. Bijvoorbeeld met kerstmis. Het Wintercircus bood alle artiesten en medewerkers een kerstbuffet aan, in de foyer van het theater in Hoorn. De Chinese meisjes waren er ook. Ze schepten lekker op. Maar vervolgens zag ik ze nauwelijks eten. Ze zaten een beetje te dralen en twijfelen. Ik ben erbij gaan zitten. De meisjes giebelden en prikten wat in het wilde weg met hun vork en mes. Eentje had het mes ondersteboven vast. Toen kwam de aap uit de mouw... dit was de allereerste keer van hun leven dat ze met bestek aten! Ze kunnen heel goed met stokjes eten, maar met mes en vork kunnen ze totaal niet uit de voeten. We hebben er met elkaar smakelijk om kunnen lachen.

Eén ding weet ik zeker... ik ga deze acht meiden heel erg missen. Zondag is onze laatste voorstelling. Maandagmiddag vliegen ze terug naar China. Bye bye Yaping, Shasha, Zhen, Zhijing, Yanwei, Heng, Meng en Xuehui. Trouwens, zoals onze taal moeilijk is voor de meisjes, zo zijn hun namen knap lastig voor ons. Ik heb er hard op moeten studeren om al hun namen in de finale te onthouden en correct uit te spreken.

1011 dagboek 110120 Delft geveldoek

donderdag 20 januari - 14.00 uur

We hebben Brabant verlaten en zijn nu in Zuid Holland gearriveerd. Ons circusdorp is neergestreken in Delft. Aanstaande zaterdag spelen we hier twee voorstellingen (met circusworkshops vooraf) in Theater de Veste. Zondag sluiten we de tournee af in de Rijswijkse Schouwburg.

Op de foto ziet u ons prachtige geveldoek naast de hoofdingang van het theater in Delft. Alle voorbijgangers zien direct dat we er zijn!

1011 dagboek 110119 klussen

woensdag 19 januari

We hebben een vrije dag. De lucht is stralend blauw en de zon schijnt. Er wordt dan ook weer volop geklust. De een wast z'n caravan, de ander repareert een kapot lampje. Vanuit de Chinese caravan verspreiden de lekkerste geuren zich over ons terrein. Volgens mij zijn de meiden een feestmaaltijd aan het bereiden. Kortom, iedereen is bezig.
1011 dagboek 110118 krachtstroom

dinsdag 18 januari

Voor ons rijdende dorp is niet alleen bij elk theater een ruime parkeerplaats nodig, maar ook nutsvoorzieningen.

Voor de elektriciteit is 125 ampère krachtstroom nodig. Deze krachtstroom wordt in onze speciale mobiele verdeelkast verdeeld over verschillende stopcontacten. Iedereen legt een stroomkabel van zijn caravan naar deze verdeelkast.

Ook water hoort bij de basisvoorzieningen die wij als Wintercircus buiten voor onze artiesten en medewerkers regelen.

Gas heeft iedereen zelf in z'n caravan. Eén of meerdere gasflessen staan in elke disselbak. Als de fles leeg is, dan moet hij omgewisseld worden voor een nieuwe volle fles. Om u enig idee te geven: de verwarming in mijn caravan werkt op gas, tijdens de koude periode in december verstookte ik per 2,5 dag een hele fles.

Op de foto ziet u Gaby en Marian. Zij controleerden vandaag een stekker van een van de dikke krachtstroomkabels.

1011 dagboek 110117 Helmond

maandag 17 januari

Het was bijzonder, het was zelfs heel erg bijzonder. Vandaag speelden wij in Helmond voor de 15e keer  speciale voorstellingen voor gehandicapten en personen met een verstandelijke beperking. Niet in het theater, maar in partycentrum het Brabant House. In een zaal op de tweede verdieping. Alle spullen en alle gasten moesten dus met de lift of via de trap omhoog. Wij waren daarom vanochtend extra vroeg begonnen met de opbouw. Al om 7 uur waren onze technische jongens present. Ook het publiek kwam extra vroeg, want het duurt nou eenmaal even voordat iedereen boven is. Om het wachten wat te veraangenamen hebben onze muzikanten een geïmproviseerd concert gegeven. Uit volle borst zongen alle aanwezigen mee. Het was een waar feest!

Ook de voorstellingen waren een feest. Wat heeft iedereen weer genoten.

Dit alles wordt al 15 jaar mogelijk gemaakt door Lionsclub Peelland. Heren bedankt, het was weer fantastisch!

zondag 16 januari

Wie wint de Wintercircus Martin Hanson publieksprijs 2010/2011? We vroegen het aan een aantal artiesten en medewerkers.

Er wordt druk gespeculeerd, maar het blijft spannend tot het allerlaatste moment. De publieksprijs wordt uitgereikt tijdens de laatste show op zondag 23 januari in Rijswijk.

Hebt u nog niet gestemd? Klik hier .

1011 dagboek 110115 Yaping

zaterdag 15 januari - 13.00 uur

Het slangenmeisje Bao Yaping is jarig. Ze wordt vandaag 20.

Met het hele circusgezelschap hebben we haar toegezongen en cadeautjes gegeven.

Happy Birthday Yaping!

Zoals elke dag brandt Yaping ook vandaag weer tientallen kaarsjes. Niet alleen op haar verjaardagstaart, maar ook tijdens haar optreden. Ze balanceert namelijk kandelaars op handen, voeten en in haar mond terwijl ze zich dubbelvouwt. Elke voorstelling geniet ik weer van haar prachtige en ongelooflijke act.

1011 dagboek 110115 autopech

zaterdag 15 januari - 10.00 uur

We zijn in Zeeland aangekomen. Gisteravond laat reden we met alle caravans door de Scheldetunnel en nu zijn we in Terneuzen. Vanavond gaan we terug door de tunnel naar Middelburg.

Zeeland weet inmiddels dat we er zijn. Vanochtend had ik een leuk radio interview op Omroep Zeeland.

Onze technici zijn in het Scheldetheater aan het opbouwen. Mira en Esmeralda hebben hun trapeze al opgehangen. Andere artiesten zijn hun rekwisieten aan het uitladen en richten hun kleedkamers in.

Maar ook het 'gewone' leven gaat door. De weekendboodschappen moeten worden gedaan in de supermarkt. Ik hoor een stofzuiger in de caravan naast mij. De paarden Amigo en Diego knabbelen op verse winterpenen. Buiten staat een takelwagen tussen de caravans. Een van onze bussen heeft pech en gaat vandaag naar een garage.

1011 dagboek 110114 uitzicht Oosterhout

vrijdag 14 januari

De ene keer heb ik mooi uitzicht vanuit mijn caravan. De andere keer is het wat minder idyllisch en wijds. Zie foto voor mijn uitzicht vandaag in Oosterhout.
1011 dagboek 110113 Nanouk

donderdag 13 januari - 22.00 uur

Woef woef, klop klop klop. Ik hoor allerlei geluiden naast mijn caravan en er wordt op mijn deur geklopt. Ik doe open en zie een onbekende, maar prachtige witte hond. Nieuwsgierig kijkt hij mijn caravan in. Wat een plaatje! Pas dan kijk ik verder en zie ik een glunderende Rafaëla er naast staan. Ze was vanavond in Den Haag en heeft daar Nanouk overgenomen. De hond had het bij zijn vorige baasje heel erg goed. Maar door omstandigheden moest hij weg. Met z'n allen bewonderen we hem. Nanouk is prachtig en het is een schatje.

Lieve Nanouk, welkom in onze circusfamilie!

donderdag 13 januari - 18.00 uur

Vanochtend in Bergen op Zoom alles ingepakt. Vanmiddag in Oosterhout alles weer uitgepakt.

Op onderstaande foto's ziet u de paardenwagen. Links nog in Bergen op Zoom vlak voor vertrek, rechts twee uur later pontificaal voor de hoofdingang van Theater de Bussel in Oosterhout.

1011 dagboek 110113 vertrek Bergen op Zoom     1011 dagboek 110113 Oosterhout

Medewerker Gaby heeft vandaag in Oosterhout gelijk boodschappen gedaan voor de dieren.

1011 dagboek 110113 voer

Het had overigens voor de grote vrachtwagen nog wel wat voeten in de aarde om op de parkeerplaats in Oosterhout te komen. We volgden dit jaar een andere route. Pas onderweg kwamen we erachter dat deze route door een tunnel van slechts 3,5 meter hoogte liep. Zowel de paardenwagen als onze decortrailer zijn hoger! Zij moesten dus op het laatste moment een andere route uitkienen om bij het theater te kunnen komen.

donderdag 13 januari

Ik las net in de krant: Nederland geveld door griep.

In ons Wintercircus is de griepgolf eigenlijk net weer voorbij. Vrijwel ons hele gezelschap is ziek geweest. Sommigen wat erger dan anderen. Maar bijna iedereen heeft wel geproest en gesnotterd. Het publiek heeft er, uiteraard, niets van gemerkt. Want 'the show must go on'. Dus vouwde het slangenmeisje zich gewoon dubbel, straalde danseres Daphne zoals altijd, grapte clown Jofri alsof er niets aan de hand was en sjouwden de rekwisiteurs al hoestend met decorstukken. Ook ik ben ziek geweest. Niet ernstig, maar wel lastig. Vorige week in Zutphen heb ik de finale-aankondigingen gedaan terwijl ik m'n stem kwijt was. Ik fluisterde de tekst en geluidstechnicus Jasper zette de microfoon wat harder. Niemand die iets heeft gemerkt in de zaal. Alleen de artiesten keken wat vreemd... 'wat klink jij ineens raar'!

1011 dagboek 110112 Esmeralda

woensdag 12 januari

Esmeralda is vandaag jarig! Ze is 17 geworden.

Esmeralda hangt aan de trapeze en voert daar huiveringwekkende toeren uit. Samen met Mira won ze al menig prijs als aanstormend talent op festivals. Mira en Esmeralda trainen al van jongs af aan samen op de circusschool in Stockholm. Ze hebben hun eigen techniek ontwikkeld en verwerken meer acrobatiek in hun trapeze-act dan gebruikelijk is. Hun hele optreden ademt de speelsheid, originaliteit en lef van jong talent uit.

Esmeralda is dit seizoen de jongste artieste van ons gezelschap. Ze moet ook nog gewoon schoolwerk doen. Elke ochtend duikt ze in de boeken. 's Middags leest ze veel voor haar literatuurlijst. Gisteren was ze een boek van Jane Austen aan het lezen.

 Happy Birthday!

dinsdag 11 januari

Vanuit een drijfnat Bergen op Zoom. De hele nacht en ochtend regent het al. Gisteren zag ik vanuit mijn caravan een mooi park, badend in het zonlicht. Nu zie ik een grauwe grijze wereld. De paarden trekken zich hier echter niks van aan. Vrolijk dartelen zij nog steeds in de wei. Ze vinden het gras blijkbaar erg lekker. Want sinds gisterochtend heb ik ze nog niets anders zien doen dan gras eten.

In dit park worden veel honden uitgelaten. Net was er een hond die blijkbaar nog nooit paarden had gezien. Luid blaffend draafde hij rondjes langs de afzetting. De paarden en de pony graasden onverstoord door. Ze keken zelfs niet op. Het zag er komisch uit. Je zou bijna denken dat de dieren doof zijn. Nee hoor, dit zijn gewoon circuspaarden die hun hele leven al gewend zijn aan allerlei soorten beesten. Hun baasje Rafaëla heeft ook vier honden, dus waarom zouden ze aandacht schenken aan een vreemde blaffende hond?

Toen kwam er een moment dat de hond ontdekte dat hij gewoon door de afzetting heen kon. Ooohhh... dat was best wel eng (vond de hond). Maar uiteindelijk durfde hij er doorheen. Luid blaffend ging hij richting Diego. Die zei geen boe of bah en ging rustig verder met grazen. Toen ging hij naar Amigo. Ook die keurde de hond geen blik waardig. Dan maar naar iets kleiners: pony Vladje. Die schopte eens even naar achteren en at lekker verder. En die hond maar draven en blaffen. Z'n baasje stond aan de zijkant te roepen. Maar de hond zag het baasje totaal niet meer staan. En maar rennen en maar blaffen. En de paarden aten onverstoorbaar door. En het baasje maar roepen. En maar rennen en blaffen. En het baasje maar roepen. Rafaëla was er inmiddels bij, maar ook naar haar luisterde deze vreemde hond niet. Toen kwam clown Jofri er bij. Hij had een hondenspeeltje. Hij floot en ja hoor... daar kwam de hond naar hem toe. Het baasje zag dit van een afstand verbouwereerd gebeuren. De hond greep het speeltje aan de ene kant, Jofri hield vast aan de andere kant. Het baasje kwam op een drafje aangerend. Riem om z'n kop heen en voilà... hond en baasje waren herenigd. Alles bij elkaar waren we toen een half uur verder.

maandag 10 januari

We blijven tijdens onze vrije dagen deze week met alle caravans nog even in Bergen op Zoom. Helemaal niet erg. Kijk maar eens naar het prachtige uitzicht dat ik vanuit mijn caravan hier heb. Ook de paarden Diego, Amigo en pony Vladje genieten.
1011 dagboek 110110 Bergen op Zoom uitzicht

zondag 9 januari

Vandaag staan wij in Bergen op Zoom met de caravans niet direct bij het theater geparkeerd, dus alle artiesten lopen naar de Schouwburg. Ja echt álle artiesten.

zaterdag 8 januari - 21.30 uur

Wintercircus Martin Hanson is een reizend circus. We komen en gaan. En soms zelfs heel erg snel. Vannacht arriveerden we om 1 uur in Veldhoven. Het is nu 20 uur later en alle caravans en transporten zijn alweer in Bergen op Zoom. Vandaag hebben onze technici in het theater in Veldhoven het decor opgebouwd, speelden we twee voorstellingen, is alles afgebouwd en verplaatsten wij ons hele dorp, inclusief haar 55 bewoners en 27 caravans, ruim 100 kilometer. Dankzij ons perfect op elkaar ingespeelde team is dat allemaal gewoon mogelijk! Morgen stralen we met z'n allen weer tijdens de twee shows in Schouwburg De Maagd in Bergen op Zoom.
1011 dagboek 110108 gebakjes

zaterdag 8 januari - 16.00 uur

Vandaag hebben onze medewerkers Willeke en Gaby bezoek van een enthousiaste vriend. Hij bracht een verrassing voor het hele circus mee: kleine tompouces met daarop een afbeelding van ons affiche. Zonde om op te eten!
1011 dagboek 110108 Veldhoven aankomst

zaterdag 8 januari - 1.30 uur

Na twee gezellige voorstellingen in Zutphen, reden we vanavond (beter gezegd: vannacht) gelijk door naar Veldhoven. Daar werden we warm ontvangen door onze oud-medewerker Sjors. Hij stond ons buiten op de parkeerplaats op te wachten met koffie en thee.

Voordat ik nu ga slapen, lees ik nog even m'n e-mail. En wat een leuk bericht zit daar bij:

Vanmiddag waren wij aanwezig bij jullie voorstelling in Zutphen en wij hebben genoten. Wat een leuke voorstelling en wat een goeie artiesten. En vooral de hartelijke ontvangst en de warme en gastvrije echte circussfeer. We hopen ook volgend jaar weer aanwezig te zijn. Bedankt voor een heerlijke middag CIRCUS PLEZIER !

donderdag 6 januari

Bijna niemand wist het. En toch was er woensdag iets bijzonders aan de hand bij onze voorstellingen in Papendrecht.

Sinds de première eind november in Waalwijk speelden we inmiddels 51 voorstellingen. En tóch was de show in Papendrecht weer een première. Voor drummer Arjan!

Wintercircus Martin Hanson heeft dit seizoen twee drummers: Thomas Gerretsen en Arjan van der Dussen. Allebei spelen ze ook nog in andere bands/orkesten. Daarom wisselen ze elkaar bij ons af. Thomas speelde het eerste deel van de tournee, Arjan speelt nu het tweede deel.

Dankzij de uitstekende voorbereidingen van orkestleider Vincent én van beide drummers, heeft niemand iets gemerkt. En dat terwijl het toch echt een première was.

donderdag 6 januari - 1.00 uur

Het is goed gegaan. Papendrecht is gelukkig nèt niet in de gevarenzone van de rookwolk terecht gekomen. Onze voorstellingen konden doorgaan en wij konden na afloop met het hele Wintercircus gewoon vertrekken.

Inmiddels zijn we 135 kilometer verder en staan alle caravans in Zutphen bij Theater de Hanzehof op een prachtig grote parkeerplaats. Hoewel de benaming 'ijsbaan' op dit moment beter zou zijn. Het hele terrein is bedekt met een ca 5 centimeter dikke laag ijs. Het is hier spekglad. Al schuifelend lopen alle artiesten rond hun caravans. Gewoon lopen is levensgevaarlijk.

woensdag 5 januari - 18.00 uur

We zijn met het Wintercircus in Papendrecht. Slechts 25 kilometer ten noorden van de grote brand in Moerdijk. We volgen het nieuws uiteraard op de voet. Hopelijk drijft de rookwolk langs ons heen.
1011 dagboek 110104 Papendrecht 3

dinsdag 4 januari

Verbazing alom bij de voorbijgangers. Wat doen al die caravans bij Theater de Willem? Er staan zelfs paarden voor de deur!

Voor de allereerste keer in het bestaan van ons Wintercircus zijn we in Papendrecht. Het toneel was altijd te klein voor ons, daarom konden we eerder niet komen. Maar toen de theaterdirecteur vertelde dat er grondig verbouwd ging worden, zijn we gelijk gaan meten. En ja hoor, nu past het Wintercircus precies op het toneel. Inclusief de paardenact!

Dus voorbijgangers en buren... al die caravans zijn van Wintercircus Martin Hanson. Morgen is onze voorstelling twee keer te zien in uw eigen Theater de Willem. Komt het zien!

1011 dagboek 110104 Papendrecht 1   1011 dagboek 110104 Papendrecht 2

1011 dagboek 110104 Papendrecht 4

1011 dagboek 110103 caravan Radek

maandag 3 januari

De hele maand december trokken we glibberend en glijdend met alle caravans door Nederland. Heel voorzichtig, soms zelfs stapvoets, bereikten we alle theaters. Zonder schade en zonder ongelukken.

En dan dit...

Vandaag hebben we een vrije dag. Onze toneelmeester Radek besloot lekker een dagje naar huis te gaan. Hij parkeerde zijn caravan keurig thuis voor de deur in een parkeervak. Radek zit thuis. Plotseling ziet hij een auto door de straat glijden. Het is spekglad, de chauffeur heeft de auto niet meer onder controle en... boem... tegen de geparkeerde caravan aan! Binnen in de caravan is alles nog heel. Maar aan de buitenkant is de schade des te groter. Er komt een verzekeringsexpert bij en die verklaart de caravan total loss. En dat terwijl de caravan gewoon geparkeerd stond!

1011 dagboek 110102 Bussum

zondag 2 januari

Wauzz, François en ik vinden het echt hartstikke leuk om op de foto te gaan. Vooraf of na afloop. De foto hiernaast werd vanmiddag in Bussum gemaakt en werd door moeder Jolanda naar mij gemaild.

Ben je bij onze voorstelling en wil je met ons op de foto? Kom gerust naar ons toe!

Wij vinden het erg leuk om jouw foto ook te krijgen. Mail hem ons en wie weet kom je ook in het dagboek of op onze facebook pagina.

zaterdag 1 januari

Ook alle artiesten en medewerkers van Wintercircus Martin Hanson vierden gisteravond oud en nieuw. Buiten bij de caravans op de parkeerplaats in Alkmaar.

zaterdag 1 januari 2011

vrijdag 31 december

We zijn in Alkmaar. Traditiegetrouw spelen we hier op oudjaarsdag en op nieuwjaarsdag.

Rond het theater is het stil en zou je niet geloven dat er vandaag een circus in de stad is. Ons caravandorp staat geparkeerd op een groot parkeerterrein net buiten het centrum van de stad. En de stallen van de dieren zijn dit keer allemaal binnen in het theater gebouwd. Zo weten we zeker dat de beesten geen last en schrik hebben van het vuurwerk vanavond. Misschien iets minder zichtbaar dan anders, maar we zijn er dus wel hoor!

donderdag 30 december

Benieuwd wat er achter de schermen op het toneel zoal gebeurt? Bekijk dan onderstaand filmpje.
1011 dagboek 101229 Den Helder soep

woensdag 29 december - 22.00 uur

We reizen razendsnel op dit moment. Elke dag zijn we in een andere stad en spelen we in een ander theater. Vanmiddag waren we in Beverwijk, maar vanavond is ons hele dorp alweer verplaatst naar Den Helder. Daar wacht ons altijd een ontzettend warme ontvangst. Nadat alle caravans zijn geparkeerd, werden we ook dit jaar weer traditiegetrouw uitgenodigd voor een warme kop soep in het theater. Goulashsoep dit keer. Met z'n allen zaten we gezellig in de foyer van het theater (die nog volledig in kerstsfeer is).

Op de foto ziet u links vooraan Wouter (lichttechnicus - Nederland), daarnaast zitten Daphne (danseres - Nederland) en Jeanne (handstandacrobate - Frankrijk). Aan de rechterkant zit achteraan Jacob (trompettist - Nederland) met daarnaast Mira en Esmeralda (trapeze acrobaten - Zweden). De laatste twee zijn vegetariër, dus zij sloegen de soep vanavond over.

woensdag 29 december

We zijn vandaag in Beverwijk. Morgen spelen we in Den Helder. Met oud en nieuw staan we in Alkmaar. En toch zijn we nu al duidelijk in Alkmaar aanwezig. Onze reclameborden kondigen onze komst aan. Vanochtend stuurde het theater mij wat foto's.

1011 dagboek 101229 Alkmaar bord 1     1011 dagboek 101229 Alkmaar bord 2

1011 dagboek 101229 Beverwijk

dinsdag 28 december - 23.45 uur

Het lijkt wel een sprookje...

We staan met ons hele Wintercircusdorp naast de kerk en pal voor de hoofdingang van het Kennemertheater in Beverwijk. De bomen zijn versierd met honderden kleine lampjes. Er glinstert nog wat sneeuw.

Alle artiesten en medewerkers hebben zich teruggetrokken in hun caravans en genieten van de rust.

Sprookjes zijn soms gewoon werkelijkheid!

dinsdag 28 december

Wat doen artiesten als ze in het theater moeten wachten totdat ze aan de beurt zijn voor hun optreden? De Zweedse trapeze acrobate Esmeralda is verslaafd aan lezen. Maar dat doet ze dan wel op haar eigen, lenige manier...

1011 dagboek 101228 spagaat lezen

De artiestenfoyer in Theater De Flint in Amersfoort (23/12/2010).

maandag 27 december

Wie is de beste artiest? Wie wint dit jaar de Wintercircus Martin Hanson Publieksprijs?

Iedereen die onze voorstelling heeft bezocht kan zijn of haar stem uitbrengen en dus meebepalen welke artiest op 23 januari 2011 in Rijswijk tijdens de allerlaatste show van dit seizoen de Publieksprijs wint.

Er is al heel veel gestemd. De artiesten zijn reuze nieuwsgierig naar de tussenstand en vragen mij regelmatig wie er bovenaan staat. Maar dat houden we nog geheim. Ik kan wel verklappen dat het een nek-aan-nek race is.

Hebt u onze voorstelling gezien en hebt u een favoriet? Stem dan hier .

zondag 26 december

Tweede kerstdag... traditiegetrouw spelen we vandaag in Hoorn. De Schouwburg staat direct aan het IJsselmeer. Prachtig, want vandaag is het helemaal bevroren en hebben we vanuit het theater uitzicht op schaatsers en ijszeilers. Zie hieronder een impressie van vandaag.

1011 dagboek 101226 Hoorn foyer    1011 dagboek 101226 Hoorn IJsselmeer

1011 dagboek 101226 Hoorn jongste bezoeker      1011 dagboek 101226 Hoorn zaal

Onze jongste bezoeker: Jordi van drie maanden en zijn trotse oma bij zijn eerste circusbezoek!

Morgen zijn we ook nog in Hoorn en kunnen we nog een dag genieten van het mooie uitzicht.

zondag 26 december

Hieronder het tweede deel van het filmpje van onze verplaatsing naar Purmerend.

zaterdag 25 december

MERRY CHRISTMAS

Arlette Hanson en alle artiesten en medewerkers
Willeke, Gaby, Jeanne, Mira, Esmeralda, Marcel, Daphne, Xuehui, Meng, Heng, Yanwei, Zhijing, Zhen, Shasha, Yaping, Malte, Marleen, Eric, Jofri, Brenda, Vincent, Willy, Jacob, Bas, Kris, Thomas, Radek, Jasper, Wouter, Stan, Hubert, Bartosz, Stanislaw, Krystian, Vitalii, Robert, Marian, Piet-Hein, Soraya, Jessica, Danny, Latoya, Isabella.

Traditiegetrouw vieren wij eerste kerstdag in Purmerend. Altijd een prachtige dag met reuze gezellige voorstellingen.
1011 dagboek 101224 Latoya cadeautjes

vrijdag 24 december

Je wordt negen jaar en je bent samen met je mama en papa op tournee met Wintercircus Martin Hanson. Het overkwam Latoya, dochter van onze Belgische dresseuse Rafaëla. Nietsvermoedend liep de jarige vanochtend met haar moeder naar het theater. Binnen wachtte een grote verrassing. Alle artiesten en medewerkers hadden zich verzameld en zongen luidkeels Happy Birthday (eerlijk toegegeven: de Chinese acrobates hadden wat moeite met de uitspraak van tekst). Na de negen kaarsjes op de taart uitgeblazen te hebben, werd Latoya bedolven onder de cadeautjes. Een verjaardag die zij nooit meer zal vergeten!

 1011 dagboek 101224 Latoya taart

Vanmiddag verplaatste het Wintercircus zich van Amersfoort naar Purmerend. Hoe dat ging? Zie onderstaand filmpje.

woensdag 22 december

Het Wintercircus speelt vandaag in Almelo. Het toneel is op de eerste verdieping van het theater. Hoe dat werkt? Zie het filmpje!

maandag 20 december

zondag 19 december - 23.00 uur

Wat hadden we vandaag prachtige voorstellingen in Doetinchem. Voor het eerst speelden we in het nieuw gebouwde Amphion. Wat een mooi theater is dat geworden! Het is nieuw en modern, maar toch ook heel gezellig en knus. En zoals altijd in Doetinchem: twee uitverkochte voorstellingen!

Tijdens het uitzwaaien van het publiek zag ik het al door de ramen: het sneeuwde. Eenmaal buiten bij mijn caravan wist ik het zeker: de rit naar Winterswijk zou lang gaan duren.

De topsnelheid die we vanavond hebben gehaald was 45 km/u. Met een slakkengangetje zijn we door de sneeuw geploegd. Ruim 1,5 uur hebben we erover gedaan om van Doetinchem naar Winterswijk te rijden, een afstand van 39 kilometer. En dat met alle caravans.

De aankomst in Winterswijk had ook nog wat voeten in de aarde. Of beter gezegd: had wat voeten in de sneeuw. De parkeerplaats was bedekt met een dikke laag verse sneeuw, met daaronder een aangekoekte ijslaag. De eerste caravans konden keurig worden geparkeerd. Maar toen kwam de paardenwagen. Een grote zware oplegger. Al na een paar meter zat hij helemaal vast in de sneeuw. Hij kon niet meer vooruit en niet meer achteruit. We hebben sneeuw weg geschept, zout gestrooid, zand gestrooid en geduwd. Maar het mocht allemaal niet baten. Uiteindelijk heeft een van onze andere vrachtwagens hem vooruit getrokken.

We zijn er en verheugen ons alweer op de voorstellingen morgen.

Hieronder een sfeerimpressie van onze aankomst vanavond bij Theater de Storm in Winterswijk.

1011 dagboek 101219 Winterswijk aankomst 1     1011 dagboek 101219 Winterswijk aankomst 2

1011 dagboek 101219 Winterswijk aankomst 3     1011 dagboek 101219 Winterswijk aankomst 5

1011 dagboek 101219 Winterswijk aankomst 4

zondag 19 december - 9.00 uur

Zondagochtend in  Doetinchem.

1011 dagboek 101219 Doetinchem sneeuw 6   uitzicht vanuit mijn caravandeur

1011 dagboek 101219 Doetinchem sneeuw 1     1011 dagboek 101219 Doetinchem sneeuw 2

1011 dagboek 101219 Doetinchem sneeuw 4     1011 dagboek 101219 Doetinchem sneeuw 5

De Chinese acrobates zijn al dollend in de sneeuw onderweg naar het theater.

1011 dagboek 101219 Chinese sneeuwpop

zaterdag 18 december

Leuk om te zien: onze Chinese artiestes hebben een heel andere techniek om een sneeuwpop te maken. Wij Nederlanders zijn gewend om grote ballen te rollen. Zo niet de Chinezen. Zij scheppen sneeuw op een grote hoop. Die drukken ze aan. En vervolgens gingen de meisjes aan de slag met grote scheppen om de sneeuw glad te drukken en recht af te snijden. Het resultaat is een ander soort sneeuwpop. Ook leuk!

zaterdag 18 december - 01.00 uur

We zijn er! Het Wintercircus is in Almere aangekomen.

In de buurt van Veenendaal waren de wegen prima berijdbaar. Niks aan de hand. Maar op de A1 werd het toch nog verraderlijk glad. Er lagen sneeuwresten op de weg, dus we hielden al in. En ineens... glibber glibber. Stapvoets zijn we verder gegaan. Een caravan van een van onze artiesten schoof dwars over de weg. Maar er is gelukkig niets gebeurd.

Iedereen gaat nu lekker slapen.

1011 dagboek 101217 Veenendaal

vrijdag 17 december

We zijn met het Wintercircus in Veenendaal. Het is 13.30 uur. Onze technici zijn in het theater druk bezig met de opbouw. De voorstellingen moeten nog beginnen. Ik zit in m'n caravan en zie buiten een sprookjeswereld. Prachtige verse witte sneeuw. Maar ik weet ook dat we vanavond met alle caravans en vrachtwagens van Veenendaal naar Almere moeten rijden. Ik lees op internet: 'Chaos op de weg, blijf thuis!' Dat is geen optie voor ons, want morgen wacht het hooggeëerd publiek weer op ons. Ik blijf de berichten vandaag nauwgezet volgen. Hier op het terrein doen we er in ieder geval alles aan om straks veilig te kunnen vertrekken. Onze logistiek medewerker Gaby heeft zelfs geregeld dat een strooiwagen de uitrit van ons terrein heeft gestrooid.

dinsdag 14 december

Hoe de tennishal van Dinxperlo vandaag werd omgetoverd tot een Wintercircus. Vanochtend om 7 uur begonnen, vanavond om 19.00 uur was het klaar. Zie hieronder voor een fotoverslag.

1011 dagboek 101214 Dinxperlo 1     1011 dagboek 101214 Dinxperlo 2

1011 dagboek 101214 Dinxperlo 3     1011 dagboek 101214 Dinxperlo 4

1011 dagboek 101214 Dinxperlo 5

1011 dagboek 101214 Dinxperlo 6     1011 dagboek 101214 Dinxperlo 7

1011 dagboek 101213 Dinxperlo tennishal

maandag 13 december

Vandaag hadden we de langste verplaatsing van deze tournee. We reden van Groningen naar Dinxperlo: 218 kilometer. Gelukkig was het mooi weer en konden we goed en veilig rijden.

De theaterkenners hoor ik nu al denken: Dinxperlo... is daar een theater? Nee, inderdaad, daar is geen theater waar ons hele Wintercircus in past. Maar er is wel een tennishal. Een wat?!?! Ja, we treden woensdag op in Sportcentrum Het Blauwe Meer op de indoor tennisbanen. Op de foto ziet u hoe de tennishal er vandaag nog uitzag. Morgenavond zal de hal, na vele uren werk, onherkenbaar zijn.

zaterdag 11 december

We hebben niet alleen Topvrouwen in de piste, maar ook daarbuiten. De meesten van ons rijden namelijk ook gewoon dagelijks de eigen caravan naar de volgende stad. Dresseuse Rafaëla spant de kroon, zij rijdt van al onze vrouwen het grootste transport: een vrachtwagen met daarachter een joekel van een caravan. Danseres Daphne heeft verreweg het kleinste transport: een kleine auto met de allerkleinste caravan. Wauzz, handstandacrobate Jeanne en ik besturen allemaal een flinke bus met daarachter hangend een grote caravan.

Nee, de Chinese acrobates rijden niet zelf. En de Zweedse trapezemeisjes Mira en Esmeralda ook niet. Waarom niet? Zij hebben nog geen rijbewijs!

Muzikante Willy had vandaag haar vuurdoop. Voor het eerst reed zij vanavond haar eigen caravan. Van Emmen naar Groningen. Normaal is zij bijrijder en zit haar man Vincent (onze orkestleider) achter het stuur. Maar Vincent had vanavond elders nog een optreden met de band Pater Moeskroen. Dus reed Willy. Ik reed voorop, daarachter clown Jofri en daarachter Willy. Toen we arriveerden in Groningen, straalde Willy van top tot teen. Het was goed gegaan. Nóg een Topvrouw dus!

vrijdag 10 december

Vandaag een primeur in Stadskanaal... Onze nieuwe spandoeken zijn klaar en hingen vandaag voor het eerst buiten. Midden in het centrum van Stadskanaal bij de schaatsbaan.
1011 dagboek 101210 spandoek
1011 dagboek 101209 sneeuwpop

donderdag 9 december

M'n broek is weer schoon! De stomerij heeft de laatste restjes chocolademelk kunnen verwijderen.

Inmiddels zijn we met onze hele karavaan in de provincie Groningen aangekomen. Vandaag reden we met alle caravans van Barneveld naar Stadskanaal. Na het alarm van de ANWB gisteravond, heb ik vanochtend angstvallig de verkeers- en weerberichten gevolgd. Was het verstandig om te gaan rijden of niet? Uiteindelijk was er helemaal niets aan de hand. 180 kilometer lang heb ik een prachtige blauwe lucht met een stralende zon gezien.

Eenmaal aangekomen in Stadskanaal vond er een spontaan sneeuwballengevecht plaats tussen de Chinese acrobates en een aantal Poolse technici. Wie er heeft gewonnen? De vrouwen natuurlijk. Onze show heet dit jaar niet voor niks Topvrouwen!

Isabella, Latoya en danseres Daphne hebben met z'n drieën een prachtige sneeuwpop gebouwd. Midden tussen onze caravans.

Kortom, het was een ontspannen dag vandaag.

maandag 6 december

Vanochtend in Heerenveen was het glad. Vanavond in Barneveld is het glad. Maar gelukkig was het vanmiddag niet glad toen wij met alle caravans van Heerenveen naar Barneveld reden. Wat hebben we weer een geluk gehad!

Graag wil ik iedereen heel hartelijk bedanken voor alle tips om de chocolademelkvlekken uit mijn witte broek te kunnen krijgen. Het ergste is er nu uit. Maar toch bleven er nog vage bruine plekjes te zien. Daarom heb ik vandaag hier in Barneveld een stomerij opgezocht. Daar is de broek nu. Woensdagochtend kan ik hem weer ophalen. Ben benieuwd.

1011 dagboek 101204 Heerenveen

zaterdag 4 december

We zijn in Heerenveen. Mijn eigen thuishaven.

Wat waren de voorstellingen gisteren en vandaag leuk! Zoveel vrienden en bekenden in het publiek. Ik geniet daar altijd van.

Helaas ook een akkefietje... Tijdens de pauze van de eerste voorstelling vandaag stond ik in de foyer met bekenden te praten. Ineens voel ik iets kouds aan mijn benen en hoor tegelijkertijd een meisje huilen. Ik zie een leeg chocomelflesje op de grond liggen. De inhoud van het flesje is volledig op mijn uniformbroek terecht gekomen. Grote bruine vlekken op mijn witte broek. Ik ren naar de kleedkamer en probeer de chocomel van m'n broek te deppen.Tevergeefs. De chocolademelk is gelijk in de stof getrokken. De broek kan alleen gestoomd worden. Dat lukt niet op zaterdagmiddag. Dus stop ik hem voorzichtig in koud water. De ergste vlekken verdwijnen, maar schoon is hij nog lang niet. Dan maar in de wasmachine op een voorzichtig programma. Inmiddels hangt m'n broek uit te druppen in de douche. Helaas nog steeds met vlekken. Wie geeft mij een goede tip hoe ik deze chocolademelkvlekken uit mijn witte uniformbroek kan verwijderen?

vrijdag 3 december

De geblesseerde Chinese acrobate heeft nog steeds last van haar voet. Daarom is companymanager Willeke vanochtend met Shasha opnieuw naar een dokter gegaan. De genezing verloopt goed. Maar ze mag de voet nog steeds niet belasten. Hoewel Shasha heel erg graag weer wil optreden, kan het helaas nog niet. Daarom zal ook de komende dagen haar zwaardbalans act uitvallen. Shasha doet ook mee aan de springplankact. Deze act is nu aangepast en ingekort en wordt tijdelijk uitgevoerd door zeven in plaats van acht meisjes.

donderdag 2 december

Wat was het gezellig in Meppel! De zaal van Schouwburg Ogterop is een oude, klassieke bonbonnière. Een mooie combinatie: een klassieke schouwburg en modern en toch traditioneel circus.

Na afloop waren de reacties van het publiek hartverwarmend. Ik werd bedolven onder de complimenten. Het was wel duidelijk: dít had het publiek in Meppel niet verwacht.

Maar wat was het buiten koud! Binnen in het theater is het zalig warm. En ook in onze caravans is het gewoon lekker warm (een kleine ruimte is heel snel warm te stoken). Maar zodra we gisteren een stap buiten zetten, werd onze adem benomen door een ijskoude wind. Daarom wordt er extra goed voor de dieren gezorgd. De papegaaien zitten lekker warm binnen. Het korte moment waarop zij van hun hok naar het theater worden gebracht, zitten zij in een dichte kooi. Op die manier hebben zij geen enkele last van de koude of van tocht. De paarden hebben overigens helemaal geen last van de kou. Hun wintervacht beschermt hen. Zij staan in ruime boxen in hun eigen staltent. Vanochtend ging ik een kijkje nemen, van top tot teen ingepakt in warme jas, sjaal, muts en dikke handschoenen. De paarden keken mij gek aan... helaas hebben mensen geen eigen wintervacht.

maandag 29 november

Hallo Meppel!

Voor de allereerste keer is ons Wintercircus in Meppel neergestreken. Misschien heeft u de paarden en papegaaien al op de parkeerplaats bij Schouwburg Ogterop gezien. Verder is het daar nog leeg. Alle andere caravans staan op een terrein aan de Industrieweg. Daar is meer ruimte voor al onze mobiele huisjes.

Morgenavond geeft het Noord Nederland Orkest nog een concert in de Schouwburg. Woensdag toveren wij het gebouw om tot circustheater. Voor het eerst Wintercircus in Meppel!

zondag 28 november

Na een fantastische repetitieweek en première hebben we gisteravond afscheid genomen van Waalwijk. Bedankt medewerkers van Theater de Leest. Jullie zijn top!

Het decor is gedemonteerd en in onze trailer geladen. De kostuums zijn ingepakt. Het zaagsel is opgeveegd. De voorstelling was om 18.30 uur afgelopen. Om 21.00 uur reed de laatste caravan Waalwijk uit en was het complete circus vertrokken naar Deventer. Al binnen enkele kilometers werd duidelijk dat onze naam nog steeds actueel is. In de berm van de snelweg lag sneeuw. Ja hoor, we zijn een WINTERcircus.

Vandaag speelde we twee voorstellingen in Deventer. Alles liep alsof we al weken op tournee zijn. En toch waren dit pas de eerste shows na de opstart. Toch gebeurde er helaas iets onverwachts. Shasha, één van de Chinese acrobates maakte bijna aan het einde van de eerste voorstelling een misstap. Au! Na haar enkel goed met ijs gekoeld te hebben, wilde ze zich gaan omkleden en weer aan het werk gaan. Natuurlijk hebben we daar een stokje voor gestoken. Eerst naar de eerste hulp om te laten controleren of er niets gebroken is. De 'show must go on', maar blessures moeten serieus genomen worden. Het was overigens nog klap lastig om dat in het Chinees uit te leggen (de tolk reist niet constant mee). Gelukkig bleek het mee te vallen. Niets gebroken. Het doktersrecept: een paar dagen rust. Tijdens de tweede voorstelling heeft Shasha niet opgetreden en hebben de andere meisjes van de groep de acts aangepast.

groepsfoto 1011
1011 dagboek 101127 premi

zaterdag 27 november

De kop is eraf!

Gisteravond was de première van de 32e productie van Wintercircus Martin Hanson. En wat een feest was het. De voorstelling heet niet voor niets Topvrouwen. Wat een talent, wat een uitstraling, wat een Topvrouwen! Hoewel ik de mannen natuurlijk niet mag vergeten. Want ook zij dragen hun steentje bij met fantastische acts.

1011 dagboek 101127 topvrouwen

donderdag 25 november

Eén dag voor de première. Iedereen staat op scherp. Er wordt keihard gewerkt aan alle laatste details. Morgenavond gaan we knallen!

Op de linker foto vertaalt de Chinese tolk onze aanwijzingen. In het midden werkt Hilbert achter zijn computer aan de bewerking van de foto's voor de programmafolder die direct na de première gedrukt zal worden. En rechts staat onze choreograaf Roland. Hij is hier bezig om de finale choreografie aan de meisjes te leren.

1011 dagboek 101125 2     1011 dagboek 101125     1011 dagboek 101125 3

maandag 22 november

Klik hieronder voor een korte filmimpressie van een repetitiedag in Waalwijk.

zondag 21 november

Ze moesten het grootst aantal kilometers afleggen van ons hele gezelschap: de dames van de Longcheng Acrobatic Troupe uit China. Na vele uren in het vliegtuig, zijn ze vanavond veilig op Schiphol geland. Daar werden ze opgewacht door onze medewerker Stan.

1011 dagboek 101122 China aankomst 2     1011 dagboek 101122 China aankomst 1   1011 dagboek 101122 China aankomst 3

zondag 21 november

Ze moesten het grootst aantal kilometers afleggen van ons hele gezelschap: de dames van de Longcheng Acrobatic Troupe uit China. Na vele uren in het vliegtuig, zijn ze vanavond veilig op Schiphol geland. Daar werden ze opgewacht door onze medewerker Stan.

1011 dagboek 101122 China aankomst 2     1011 dagboek 101122 China aankomst 1   1011 dagboek 101122 China aankomst 3

1011 dagboek 101120 trapeze schiphol

zaterdag 20 november

Ze zijn er! Mira en Esmeralda, de Zweedse trapezedames, zijn vandaag vanuit Stockholm naar Amsterdam gevlogen. De meisjes zijn voor het eerst in Nederland. Onze fotograaf Piet-Hein stond hen op te wachten.

1011 dagboek 101118 twister

donderdag 18 november

De Nederlandse Marcel (Prince of Illusions) en de Franse Jeanne (handstandacrobate) maakten vandaag kennis met elkaar. Ze gaan ook samen iets doen in onze voorstelling.
Wat dat gaat worden?

maandag 15 november

Vanaf aanstaande zaterdag is ons Wintercircus weer echt op reis. Vanaf die dag komt iedereen naar Waalwijk voor de repetities. Maar ook nu gebeurt er al van alles. Een overzicht van vandaag:

-Hoofd techniek Radek was in onze opslag en heeft daar verschillende technische zaken voorbereid.

-Logistiek medewerker Gaby was in de weer met allerlei elektriciteitskabels en waterslangen. Het materiaal is tien maanden niet gebruikt en wordt nu dus aan een laatste extra inspectie onderworpen voordat we op tournee gaan.

-Ons orkest repeteert vanavond in een studio in Amsterdam.

-Vormgever Hilbert heeft de laatste hand gelegd aan onze programmafolder. Vanmiddag is alles naar de drukker gestuurd.

-Onze reclamemensen waren druk bezig met het opplakken van de grote affiches op de borden. Over een paar dagen zijn de eerste reclameborden in Waalwijk langs de weg te zien.

-De Prince of Illusions repeteerde in zijn eigen studio met danseres Daphne.

-Op Schiphol zijn vandaag de rekwisieten van de Chinese acrobates gearriveerd. Negen grote kisten met een totaal gewicht van maar liefst 624 kg! Dat neem je niet zo maar mee als bagage in een passagiersvliegtuig. Daarom is alles vooruit gestuurd met een vrachtbedrijf. Nu staat alles op Schiphol en moet door de douane worden ingeklaard.

-Clown Jofri heeft iets nieuws laten maken. Hij kon vandaag het pakket in ontvangst nemen. Het is groot en grijs en als hij flink propt, dan past het in twee koffers. Interessant!

-Ook in het buitenland is men zich aan het voorbereiden. Onze Poolse medewerkers vertrekken woensdagochtend uit Polen. Zij zijn nu hun spullen aan het inpakken. De Belgische dresseuse Rafaëla oefent elke dag met haar hond Indy voor een nieuwe act. In China moesten de meiden zich melden bij het naaiatelier om de laatste wijzigingen aan de kostuums te laten uitvoeren. Mira & Esmeralda trainden op de circusschool in Stockholm.

En ik? Ik ben de spin in het web en coördineer alles.

1011 dagboek 101112 Het Bed

vrijdag 12 november

Hij is regerend nationaal kampioen en meervoudig winnaar van de Grand Prix. Internationaal brak hij door nadat hij de prijs voor Beste Illusionist won tijdens het WK Goochelen in 2003. En nu eindelijk in ons Wintercircus: Marcel, de Prince of Illusions.

Zo'n twaalf jaar geleden viel mij bij een landelijke junioren goochelwedstrijd de prestatie op van een 15-jarige jongen uit Purmerend. Een veelbelovend talent! Ik ben Marcel vanaf dat moment blijven volgen. En ja hoor, hij werd beter en beter en nóg beter! Hij groeide uit tot een internationaal werkende topartiest met een bruisende performance. De grote kracht van Marcels optreden is zijn aansprekende en moderne aanpak, razendsnel en met veel power.

Wereldberoemd is zijn illusie ‘Het Bed'. Echt, u gelooft uw ogen niet. Met deze act baarde Marcel eerder al opzien bij het tv-programma De Wereld Draait Door. Nu live bij ons te zien!

Meer weten over Marcel? Surf naar www.princeofillusions.com .

1011 dagboek 101111 Malte

donderdag 11 november

Topvrouwen in de piste. Heel veel dames dus in de show. Maar natuurlijk zijn er ook enkele mannen. Bijvoorbeeld de Zweedse Malte Knapp met een fantastische act met eenwielfietsen. Hij heeft ze in alle soorten en maten. De kleinste is 25 cm, de grootste maar liefst vijf meter! Met deze act reisde hij al over de hele wereld, tot Las Vegas aan toe. Hij trad op in ontelbaar veel tv-shows en vertoonde zijn kunsten ook voor VIP's zoals de Skandinavische Koninklijke families.

Nu hadden we wel een probleempje. Want fietsen zoals Malte dat doet, dat gaat echt niet op de hobbelige laag zaagsel die in onze piste ligt. Daarom leggen we speciaal voor zijn act tijdens de show een houten vloer óp ons zaagsel. We maken een soort hamburger van vloeren. Onderop ligt de vaste vloer van het theater. Daarop leggen wij de rubberen circusvloer. Die wordt bedekt met een dikke laag zaagsel. En daarop leggen we dan weer een stevige houten vloer voor Malte.

Onze hoofd techniek Radek is deze week aan de slag gegaan en heeft de vloer gemaakt. Zie onderstaande foto's. Malte, wij zijn er klaar voor! Oh nee, de vloer moet wel nog blauw geschilderd worden.

1011 dagboek 101111 plancher 1   1011 dagboek 101111 plancher 2   1011 dagboek 101111 plancher 3   1011 dagboek 101111 plancher 4
1011 dagboek 101110 training China

woensdag 10 november

Over tien dagen stappen ze in het vliegtuig en komen naar Nederland. Maar nu wordt er door de acht topvrouwen van de Longcheng Acrobatic Troupe nog keihard getraind in China. De trainingspakken hebben ze inmiddels verruild voor de showkostuums. Want ook daar moet mee geoefend worden.

Op de foto ziet u hoe Shasha haar balansact vandaag repeteerde in de trainingshal van het circus in Puyang.

maandag 8 november

Vandaag werk ik gewoon op kantoor. Heel normaal zit ik achter de computer, een blocnote bij de hand en een onophoudelijk rinkelende telefoon op het bureau. Links en rechts liggen stapels papieren. Het is druk. Ik ben bezig met alle laatste voorbereidingen. De tournee gaat bijna beginnen. De première nadert!

Binnenkort ziet mijn dagelijkse ritme er weer heel anders uit. Ik woon dan in mijn caravan en reis met het Wintercircus mee. Bent u benieuwd hoe een dag in Wintercircus Martin Hanson tijdens de tournee verloopt? Kijk dan eens naar onderstaand filmpje. Het is gemaakt door Ton Gerritsen tijdens onze tournee 2008/2009.

1011 dagboek 101106 Chinese Girls

zaterdag 6 november

Enorm trots ben ik op onze Topvrouwen uit China. Acht acrobates van de Longcheng Acrobatic Troupe uit Puyang hebben speciaal voor de nieuwe voorstelling van ons Wintercircus vijf acts gemaakt. De meiden hebben allemaal een gedegen circusopleiding achter de rug. De daar geleerde vaardigheden hebben zij nu gebruikt om prachtige nieuwe acts te maken. Al sinds het vroege voorjaar werken zij in China dagelijks met een trainster, regisseur en choreograaf. Regelmatig krijg ik een update van de vorderingen. En ik kan u verzekeren: het wordt prachtig!

Vijf regelrechte wereldpremières in Wintercircus Martin Hanson:

Shasha Guo presenteert een spannende en bijna onmogelijke balansact op de rola rola.

Yaping Bao is een superlenig slangenmeisje. Terwijl ze zich dubbelvouwt balanceert ze kaarsjes op handen, voeten en hoofd. Een Topvrouw die perfect kan multi-tasken!

Yanwei Ma heeft een onnavolgbare act met vliegende kopjes.

Met z'n allen presenteren de acht meiden een acrobatische diabolo act én een wel heel bijzondere springplank act waarbij de meisjes met behulp van een wip omhoog gekatapulteerd worden om vervolgens te worden opgevangen op de schouders van een van de collega's. Waarbij die vangster niet gewoon makkelijk op de grond staat, nee zij staat hoog balancerend op stelten!

Moderne meiden met uitzonderlijk talent. Topvrouwen!

donderdag 4 november

Topvrouwen in de Piste! Voor het eerst in 32 jaar Wintercircus historie voert vrouwelijk talent de boventoon in ons programma. De vrouwen komen van heinde en verre. Ze munten uit in hun vak. Ze zijn sterk, stoer en zelfbewust, maar ook ontzettend charmant, origineel en levendig. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ze brengen stuk voor stuk circusacts op het allerhoogste niveau!

Helemaal geen mannen in de piste dit jaar? Ja hoor, toch wel. Maar het zijn er maar drie! Ben benieuwd hoe zij zich straks staande houden tussen al die super meiden.

1011 dagboek 101030 Wiesbaden

zaterdag 30 oktober

Goud én de publieksprijs!

De prijzenregen houdt niet op bij ons Duo Viro van vorig winterseizoen. Ik bezocht de afgelopen dagen het European Youth Circus in Wiesbaden (een circusfestival voor artiesten tot 25 jaar) en zag daar hoe enorm enthousiast de jury en het publiek waren tijdens hun prachtige luchtact. Na het optreden kreeg Duo Viro een echte ovatie. Gisteravond werden ze beloond met de absolute hoofdprijs van de vakjury: goud! En dat was niet alles, Vivien en Robert werden door het publiek ook nog eens onderscheiden met de publieksprijs.

Ik genoot van Duo Viro, maar ik heb ook heel veel nieuw talent gespot. Jonge artiesten met nieuwe en originele acts. En ja hoor, een aantal van hen zal zeker in 2011/2012 in ons Wintercircus te bewonderen zijn.

1011 dagboek 101025 Hintzen

maandag 25 oktober

Vandaag was ik in Korschenbroich bij de firma Hintzen. Wereldberoemd in circuskringen, maar ik hoor de lezers van het dagboek al zeggen: waar ligt dat, wat doe je daar? Mijn collega circusdirecteuren zullen daarentegen reageren met: ja natúúrlijk, Hintzen is de beste!

Een circusuniform koop je niet gewoon bij H&M, C&A of V&D. Zo'n prachtig sjiek pak met glimmende tressen en imposante epauletten wordt altijd speciaal op maat gemaakt naar de wensen van de drager. In Korschenbroich bij de firma Hintzen! Het bedrijf bestaat al sinds 1884 en is gespecialiseerd in uniformen voor ‘Schützen', carnavalsprinsen en circussen.

Vandaag had ik in dit plaatsje bij Düsseldorf in Duitsland een afspraak voor een ‘Zwischenprobe' van mijn nieuwe uniform. Tot op de millimeter nauwkeurig heeft Frau Zimmerman de broek en jas afgespeld. Nog niks sjieks aan, met één mouw en zonder versiering. De firma Hintzen houdt van degelijkheid en vindt dat het pak eerst perfect moet passen, pas daarna wordt het volledig met de hand versierd met goudband en heel veel kleine glinsterende steentjes. Over vier weken is het klaar!

dinsdag 19 oktober

Herinnert u zich Duo Viro nog? Het verliefde stel met de sprookjesachtige luchtact afgelopen jaar. Vannacht wonnen zij een bronzen medaille bij het prestigieuze Festival Circo Latina in Italië. Vivien en Róbert: van harte gefeliciteerd!

Dit is weer een typisch Wintercircus Martin Hanson voorbeeld. De glanzende carrière van menig topper startte in onze piste. Of beter gezegd: voor veel nog onbekende artiesten is ons Wintercircus de springplank naar roem en bekendheid geweest. Iets waar ik enorm trots op ben.

Hoe vind ik die onbekende toppers? Ik heb een enorm groot netwerk in de circuswereld én anderen zeggen vaak dat ik een uitstekende neus voor jong talent heb. Nieuwe ontdekkingen doe ik bij eindexamenvoorstellingen van circusscholen over de hele wereld en bij bijvoorbeeld circusfestivals voor jeugd en jongeren. Zo ga ik bijvoorbeeld altijd naar Solycirco op Sylt, Young Stage Festival in Basel, de Newcomershow in Leipzig en naar het European Youth Circus in Wiesbaden. Ik scout nieuw talent en blijf hen soms jarenlang volgen totdat het juiste moment is aangebroken om toe te slaan. Zo ontdekte ik twee jaar geleden in Wiesbaden twee mooie nieuwe acts. En nu is het zover... deze winter kunt u deze acts in onze voorstelling bewonderen.

De Française Jeanne Durand-Raucher volgde ik al langer. Maar in Wiesbaden verraste zij mij met haar nieuwe handstandact ‘Gourmandise'. Leuk, origineel, komisch en dan ook nog eens met prachtige krachtige handstanden.

Mira en Esmeralda waren twee jaar geleden dé verrassing bij het European Youth Circus. Twee onbekende, maar ontzettend leuke Zweedse meiden van 14 en 17 jaar stalen de show met een enorm gewaagde trapezeact. Terecht wonnen ze de zilveren medaille in de leeftijdscategorie tot 18 jaar. Ik ben hen blijven volgen. Inmiddels zijn ze twee jaar ouder en nóg beter geworden. Tijd dus om toe te slaan. En echt waar, ik ben ervan overtuigd dat ons Wintercircus voor hen die al eerder genoemde springplank gaat zijn. Net als Duo Viro gaan Mira en Esmeralda nu doorbreken.

1011 dagboek 101013 muziek

woensdag 13 oktober

Hebt u vorig jaar ook zo genoten van ons nieuwe orkest? Fantastische muzikanten speelden zowel spetterend uitbundige als prachtig ingetogen muziek. Binnen de internationale circuswereld gonsde al gauw het verhaal dat Wintercircus Martin Hanson een van de allerbeste circusorkesten van Europa had!

Goed nieuws... het orkest is er deze winter weer bij. Orkestleider Vincent van Lent heeft opnieuw een fantastisch Nederlands orkest samengesteld.

Goede muzikanten zijn de basis. Maar het succes is van meerdere factoren afhankelijk. Bijna net zo belangrijk is de keuze van de muziekstukken en het schrijven van de arrangementen. En daar is Vincent al sinds de zomer volop mee bezig.

maandag 11 oktober

Regelmatig krijg ik reacties van ons publiek. Soms heel ontroerend. Hieronder een mailtje dat ik vandaag ontving.

In het seizoen 2006/2007 is mijn toen vierjarige dochter tijdens een voorstelling van het Wintercircus helemaal gebiologeerd geraakt door de act van Christina Liechti en haar paard.

Inmiddels is ze acht jaar en zit ze een klein halfjaartje op voltige, in de basisgroep van een vereniging. Vanochtend zei ze zomaar ineens: 'Weet je, toen ik in het Wintercircus die mevrouw op het paard zag turnen, wilde ik dat ook. Maar ik wist toen nog niet hoe het heette.'

Dat wilde ik graag vertellen: mijn dochter is indertijd in het Wintercircus gaan dromen, en die droom is dus uitgekomen. Ik vind het helemaal geweldig!

Ik kan hier zo van genieten.

zaterdag 9 oktober

Onze hoofd techniek Radek las mijn vorige dagboekstukje. Hoezo vakantie? Direct stuurde hij mij een e-mail met het bewijs dat er in de werkplaats keihard gewerkt wordt.

Radek is bezig met onderhoud aan het decor. Op dit moment maakt hij nieuwe pilaren. Na drie winterseizoenen begonnen de oude exemplaren wat te slijten. Aangezien het hele decor op de pilaren steunt, moeten ze in top conditie zijn.

1011 dagboek 101009 kokers     1011 dagboek 101009 kokers Radek

zaterdag 9 oktober

Onze hoofd techniek Radek las mijn vorige dagboekstukje. Hoezo vakantie? Direct stuurde hij mij een e-mail met het bewijs dat er in de werkplaats keihard gewerkt wordt.

Radek is bezig met onderhoud aan het decor. Op dit moment maakt hij nieuwe pilaren. Na drie winterseizoenen begonnen de oude exemplaren wat te slijten. Aangezien het hele decor op de pilaren steunt, moeten ze in top conditie zijn.

1011 dagboek 101009 kokers     1011 dagboek 101009 kokers Radek

woensdag 6 oktober

Is er de afgelopen tijd helemaal niks gebeurd? Is er niets meer te vertellen? Jawel hoor, maar ik ben een weekje met vakantie geweest. Vol nieuwe energie ga ik nu met volle kracht vooruit richting première. Nog 50 dagen...

Morgen een afspraak met kostuumontwerpster Dian. Ik ben benieuwd hoe zij onze ideeën dit jaar gaat vertalen in kostuums.

1011 dagboek 100924 affiches

vrijdag 24 september

Ze zijn er...

De nieuwe affiches en strooifolders zijn gisteren door de drukker afgeleverd. Vol spanning heb ik gewacht op de vrachtwagen die alles kwam brengen. Zodra het was uitgeladen heb ik snel gekeken. Wat is het mooi geworden. Vrolijke kleuren, het prachtige paard Amigo én onze eigen Wauzz.

Vorig jaar lag al het drukwerk bij mij op kantoor. Omdat ik toen echt geen stap meer kon verzetten, heb ik dit jaar maatregelen genomen. Alles ligt nu keurig in een aparte opslag. Veel makkelijker. Alles bij elkaar zijn het 37.000 stuks, kijk maar op de foto hoe veel het is! Aan de rechterkant ligt een hele hoge stapel. Dit zijn maar liefst 3.000 A0-affiches. Deze posters zullen straks op borden langs de straten staan.

Vandaag is een deel van de affiches en strooifolders naar alle theaters gestuurd. Dus vanaf volgende week kunt u hen daar bewonderen.

1011 dagboek 100920 Witova boek

maandag 20 september

Op dit moment ben ik snipverkouden, maar wat een leuke week was vorige week. We hebben uitgebreid gebrainstormd over de nieuwe voorstelling, de dansaudities vonden plaats én er was een bijzondere boekpresentatie.

Mijn goede vriend Harm Witteveen is directeur van Circus Witova, een heel erg leuk klein circus in Friesland. Harm heeft de spierziekte ALS waardoor hij steeds minder kan, maar hij is nog steeds het brein achter Witova. Nu heeft hij over al zijn circusbelevenissen een boek geschreven. Op een humoristische manier geeft hij een kijkje achter de schermen van zijn circus. Heel vereerd voelde ik mij toen Harm en zijn vrouw Dini mij vroegen een tekst voor het voorwoord te schrijven. Vorige week was in Hallum de feestelijke presentatie van het boek. Op de foto ziet u een supertrotse Harm, samen met Dini en hun kinderen Josselin en Gustavo.

1011 dagboek 100920 Witova familie

zaterdag 11 september

Het team voor de nieuwe show is bijna compleet. Op dit moment hebben we nog één vacature. Een heel leuke, we zoeken namelijk nog een danseres. Iemand met een dansopleiding, maar vooral met veel pit en enthousiasme. Aanstaande woensdag zijn de audities. Dus over een paar dagen kan ik zeggen: het team is helemaal compleet!
1011 dagboek 100909 amphion

donderdag 9 september

Theater Amphion in Doetinchem. Eén van die vaste plekken waar ons Wintercircus elk jaar terugkomt. Altijd op een zondag in december. En altijd gezellig.

Ik herinner mij nog hoe directeur Henk Raben ons jaren geleden vertelde dat er heel voorzichtig plannen werden gemaakt voor de bouw van een nieuw theater in Doetinchem. Elk jaar erna sprak ik met hem over de voortgang. Er kwam een moment dat hij trots de tekeningen van de nieuwbouw liet zien. Er kwam een moment dat ik in de sneeuw naar een bouwput staarde en mij moeilijk voor kon stellen dat hier ooit een nieuw theater zou verrijzen. Er kwam ook een moment dat ik verlangde naar de nieuwbouw, want het oude Amphion was weliswaar heel gezellig, maar begon langzamerhand toch wat ouder te worden. Er kwam een moment dat het bijna klaar was...

Gisteren was het zo ver. Het nieuwe Amphion werd geopend, door Koningin Beatrix. Ik was er bij en keek mijn ogen uit. Wat een prachtig gebouw. Wat is het fijn om daar in december (weer op een zondag) met het Wintercircus te mogen zijn.

zaterdag 4 september

Regelmatig krijg ik de vraag 'hoe gaat het nu met de baby pony?'. Voor iedereen die het niet weet: tijdens onze vorige tournee is in januari een veulentje geboren bij de artiesten Trixi & Roy. Inmiddels is de baby een grote eigenwijze kleuter geworden. Samen met zijn moeder, oma en alle tantes is Scott nu op reis met een ander circus. Ziet hij er niet schattig uit, met zijn rechtopstaande springerige manen? Maar brutaal en eigenwijs dat hij is! Trixi stuurde mij vandaag foto's en schreef daarbij 'Er ist frech wie ein Kobold und hat nur Quatsch im Kopf!'.

1011 dagboek 100904 pony1   1011 dagboek 100904 pony2   1011 dagboek 100904 pony3

woensdag 1 september

Welkom in mijn nieuwe dagboek!

De komende maanden zal ik u hier alles vertellen over het wel en wee achter de schermen van Wintercircus Martin Hanson. Ook de afgelopen tijd zijn er al veel leuke dingen gebeurd. U leest het binnenkort allemaal hier.

Ik hoorde een weerman op de televisie vertellen dat vandaag meteorologisch gezien de herfst is begonnen. De zomer schijnt dus officieel voorbij te zijn, nog even en ons Wintercircus gaat weer op tournee. Met de fonkelnieuwe 32e productie.

Nog 87 dagen tot de première. Het aftellen is begonnen!

Verberg
Toon