Arlette Hanson

Dagboek van Arlette Hanson

Benieuwd wat er allemaal achter-de-schermen van Wintercircus Arlette Hanson gebeurt? Hoe wordt de voorstelling gemaakt? Wat doet een Wintercircus in de zomer?

Lees het in mijn dagboek. Hier schrijf ik over de belevenissen en voorbereidingen van de nieuwe show Fraaie Fratsen!

Wil je iets vragen of heb je een opmerking? Mail mij gerust!

Heb je al plaatsen besteld? Doe het snel, want Fraaie Fratsen! is in sommige theaters al bijna uitverkocht. Locaties en tijden...

Arlette Hanson
directeur Wintercircus Arlette Hanson

Donderdag 4 januari

Vandaag hadden we een waanzinnig succes in Amersfoort. Nog nooit waren zoveel blinden aanwezig bij onze Komt het Zien! voorstelling. Zo ook Dominieke Bos, sinds het begin van Komt het Zien! elk jaar van de partij, razend enthousiast én iemand die ook onze artiesten blindentraining geeft aan de start van de tournee.

Vandaag kon ik haar even extra in het zonnetje zetten, zij is namelijk sinds vanmiddag de "Wintercircus Arlette Hanson Fan van het Jaar!"

woensdag 3 januari

Storm! Vandaag heb ik vaak gedacht aan mijn collega circusdirecteuren, die nu een kerstcircus in een tent hebben. Met man en macht hebben zij geprobeerd om met hun tenten de storm te trotseren. Wat ben ik dan blij dat wij in theaters optreden. Lekker warm, droog en storm-proof. Alleen die heen-en-weer schuddende caravan. Dat is écht niet leuk. Afgelopen nacht hebben we met z'n allen geen oog dichtgedaan, want in gedachten zagen we de caravans al omver geblazen worden. Gelukkig is dat niet gebeurd!
caravans keurig in rijtjes geparkeerd op de parkeerplaats

maandag 1 januari 2018

Gelukkig nieuwjaar! Happy New Year!

Na op oudjaarsdag een ontzettend gezellige voorstelling voor een uitverkochte zaal in Alkmaar te hebben gespeeld, reden we met alle caravans in de stromende regen naar Hardenberg. 190 kilometer lang regen. In Hardenberg werden we hartverwarmend ontvangen door Casjan, de toneelmeester van het theater. Drijfnat parkeerden we de caravans en toen begon ons feestje! Op het toneel hadden we een oudjaarsbuffet. Iedereen van het circus had iets lekkers gemaakt. Wat een verwennerij! Om middernacht verzamelden we buiten bij de caravans om met elkaar te proosten op het nieuwe jaar. Om ons heen was een prachtig vuurwerkspektakel. Wat een prachtig begin van 2018!

vuurwerk

donderdag 28 december

We razen door Nederland heen. Met kerstmis waren we in Purmerend en Hoorn. Daarna reisden we door naar Nieuwegein en Zoetermeer. Morgen zijn we in Delft. Daarna nog Waalwijk en Alkmaar, en dan...... begint 2018!

Vandaag op de foto een écht kijkje-achter-de-schermen. Als wij vanaf het toneel recht omhoog kijken, dan zien we dit. Nog heel veel ruimte boven het toneel, gevuld met staalkabels en metalen buizen die omhoog en omlaag kunnen. Aan die buizen hangen theaterlampen en decoraties.

boven het toneel hangen staalkabels met buizen waar lampen aan hangen

maandag 25 december - kerstmis

Vrolijk kerstfeest! Merry Christmas!

Tradities zijn prachtig. Eerste kerstdag Wintercircus in Purmerend. Dat is een van die prachtige tradities. Dit betekent dat ons technisch team zich al 's ochtends om 7 uur bij de toneelingang van Theater de Purmaryn meldt en begint met de opbouw van ons decor. Ja inderdaad, dat is heel erg vroeg op kerstmis. Maar we doen het graag. Als we bij onze eerste kerstvoorstelling om 12 uur al het stralende een feestelijk aangeklede publiek zien, dan besef ik: met het Wintercircus door Nederland trekken is het mooiste wat er is!

Wintercircus decor in opbouw, de zaal is nog leeg

donderdag 21 december

En.... hebben jullie al plannen voor het kerstdiner? In Fratsenland hebben we ons eigen restaurant: Fratseria! Maar of je daar voor het kerstdiner heen wilt.... Misschien wél als je het boek 'Ober van niks' hebt gelezen samen met kinderen of kleinkinderen. Ik weet zeker dat je dan heel anders tegen het personeel van onze Fratseria aan kijkt.

Op de foto: obers TinTin & Agustin, kok Jofri en aan tafel zit projectontwikkelaar Mike Togni.

twee obers van niks en een kok serveren een slagroomtaart aan MIke, de slechte projectontwikkelaar in Fraaie Fratsen van Wintercircus Arlette Hanson

dinsdag 19 december

Yes.... we mogen een goed bewaard geheim verklappen! Tijdens het Nationaal Theaterweekend zijn wij met het Wintercircus in Leiden en in Oss. Er zijn dus twee plaatsen aan onze speellijst toegevoegd.

En weet je wat zo leuk is? Tijdens het Nationaal Theaterweekend kosten álle theaterkaartjes maar 10 euro. Dus reserveer snel, voordat je te laat bent!

logo nationaal theaterweekend

zaterdag 16 december

Fraaie Fratsen! is een Wintercircusvoorstelling waar meer dan ooit de veelzijdigheid van alle artiesten te zien is. Tijdens onze creatieperiode in Breda zijn prachtige ensemble acts gemaakt. Acts waarin iedereen meewerkt en zijn steentje bijdraagt. Zoals op deze foto, waar een menselijke trap wordt gevormd door een deel van de artiesten. Het lijkt zo eenvoudig, maar het heeft veel tijd en puzzelwerk gekost (wie staat waar en hoe) voordat de trap stevig genoeg was voor Janine om op te lopen.
showfoto: artiesten vormen een menselijke trap

woensdag 13 december

We hebben dit jaar twee verschillende drummers: Mats en Yordi. Twéé drummers? Ja inderdaad, maar niet tegelijk hoor. Je ziet en hoort óf Mats óf Yordi. Vandaag in Venray was de première van Yordi. Hij speelde zijn allereerste Wintercircus voorstelling. En dat deed hij fantastisch! Tijdens de repetities en eerste voorstellingen kon hij niet bij ons zijn, omdat hij in Carré drumde bij de show van Herman van Veen.
drummer Yordi Petit

maandag 11 december

Code rood in Nederland. Maar geen zorgen, met het Wintercircus zijn we nèt op tijd vandaag in Venray gearriveerd. We zijn vanochtend extra vroeg uit Doetinchem vertrokken en dat heeft zich geloond. Onderweg hadden we geen last van gladheid of sneeuw. De eerste nieuwe sneeuwvlokjes kwamen pas toen we het parkeerterrein in Venray opreden. Wat een geluk hè? Nu kunnen we vanuit onze caravans genieten van de mooie witte wereld.
beneeuwde caravans op een parkeerplaats bedekt met sneeuw, een winters plaatje

zondag 10 december

Een bijzondere dag, in heel veel opzichten. Bijzonder omdat we onze naam eer aandoen. Een WINTERcircus met sneeuw. Tijdens onze voorstellingen in Doetinchem vandaag was er zelfs een parkeerplaats voor sleetjes gecreëerd. Prachtig! Maar de dag is ook bijzonder omdat mijn vader jarig is. Martin Hanson (de grondlegger van het Wintercircus) is vandaag 80 geworden. Lieve pap, van harte gefeliciteerd!
besneeuwde caravans, campers en auto's van het Wintercircus

vrijdag 8 december

Wat een feest! Vanavond was de première van Fraaie Fratsen! en wat was dat fijn. De reacties van het publiek waren zalig. Er werd volop gelachen, geklapt en genoten. Na bijna een jaar voorbereiding en uiteindelijk twee weken keihard met de groep repeteren, is Fraaie Fratsen! klaar. Nu gaan we Nederland in. Ik hoop dat jullie allemaal komen kijken! Je vindt onze reisroute hier...

dinsdag 5 december

Ik wens iedereen een heerlijk avondje. Sinterklaas is al in Breda bij ons komen kijken, maar toch heb ik weer een heerlijk avondje. Onze nieuwe band o.l.v. Angelo Boltini speelt de sterren van de hemel met een fris nieuw circusgeluid. Ik kan wel verklappen dat het voor onze vaste bezoekers op bepaalde momenten een feest van herkenning zal zijn...

maandag 4 december

Steeds meer beginnen de onderdelen uit de creatieweek samen te vallen en één geheel te vormen. Fraaie Fratsen! begint steeds meer vorm te krijgen.

zondag 3 december

Voor het eerst op het toneel. Iedereen was dol enthousiast en de repetities begonnen perfect. Iedereen was bloedserieus. Gelukkig is er daarnaast ook nog voldoende ruimte om te lachen.

zaterdag 2 december

Ik zit nu in mijn caravan en de eerste verplaatsing is gelukt. Iedereen is aangekomen in Kerkrade. Het was een drukke dag en ik mocht zojuist al even een kijkje nemen in het pas geopende en compleet verbouwde Theater Kerkrade waar we vrijdag in première gaan. Wat is het mooi geworden!

vrijdag 1 december

Wat vliegt de tijd voorbij. Vandaag was alweer de laatste volledige creatiedag in Het Klooster te Breda. Morgenochtend oefenen nog een paar artiesten, krijgt het hele team een blindentraining en daarna rijden we voor het eerst met het hele gezelschap naar het theater. Kerkrade om precies te zijn, daar gaan we een week repeteren, komt de circusband erbij en kunnen we het licht in gaan stellen. Ik heb er zin in!

donderdag 30 november

Naast een hoop lol is een creatieweek ook veel wachten. Vandaag kwam ook Angelo Boltini langs om te kijken waar we allemaal mee bezig waren en of hij al muziekstukken moest aanpassen of bijschrijven. Ik ben zo benieuwd hoe straks de nieuwe circusband zal klinken!

woensdag 29 november

Vandaag zijn de laatste artiesten gearriveerd uit Italië. Sinterklaas was net geweest en had iedereen zijn schoen gevuld, dus ze troffen het team iets anders aan dan gebruikelijk.

dinsdag 28 november

Het team was boos. Na het filmpje van gisteren kreeg ik, quasi beledigd, de vraag waarom zij niets van Sinterklaas hadden gehad. Tja, dan moet je eerst zingen natuurlijk. Wat er toen gebeurde... Het moge duidelijk zijn, de sfeer zit er goed in, we hebben een top team!

zondag 26 november

Ze zijn er! De schattige teckels van Diana Vedyashkina keken al reikhalzend uit naar hun Nederlandse avontuur. Wat blijkt: Teckels zijn enorm hebberig. Ze hadden gehoord over Sinterklaas en kwamen binnen met een warme wollen klompslof. Deze werd pontificaal neergezet en direct werd er links en rechts gekeken waar de cadeautjes bleven. Gelukkig kwam de Sint al snel met een oplossing zodat er gerepeteerd kon worden.

vrijdag 24 november

Snel dit pakken, niet dat vergeten. Vandaag vertrok ik op reis. Vanaf Zutphen al met een caravan voor één van de artiesten achter mijn bus. Ik kwam later aan dan verwacht in Breda, maar er was een hartelijke ontvangst door de medewerkers van Het Klooster.

Mijn caravan stond al te wachten in de kloostertuin. Een week lang heb ik elke ochtend een prachtig uitzicht. Ik ben erg benieuwd naar de aankomst van alle artiesten, zal iedereen goed aankomen, zal iedereen op tijd zijn. Ik kan niet wachten om te beginnen met het maken van 'Fraaie Fratsen!'.

De tuin van Het Klooster in Breda bij nacht.

zaterdag 18 november

Zie ginds komt de stoomboot..... Welkom Sinterklaas! Wat fijn dat u weer in Nederland bent.

Mijn marketeers komen soms met de meest waanzinnige ideeën. Dit is er weer zo eentje.... "Arlette, pas jij in die schoen?" Ik keek de heren aan en zei: "ik ben Assepoester niet". "Nee", zei Piet-Hein, "kun jij in die schoen gaan staan?" Het was een beetje acrobatisch proppen, maar het is gelukt zoals jullie zien.

Wél een goed idee is natuurlijk om aan Sinterklaas Wintercircus kaartjes te vragen. En dan ergens op een donkere december- of januaridag gezellig met z'n allen naar Fraaie Fratsen! komen. Duurt het Sinterklaasgevoel lekker nog een beetje langer!

reuzegrote schoen staat voor het haardvuur, circusdirecteur Arlette Hanson staat in de schoen

zondag 12 november

Wil je in het voorjaar genieten van prachtig bloeiende Arlette Hanson tulpen? Bestel ze nu! Dit is het moment om ze in de tuin te zetten. Net zoals bij de kweker, want ook daar zijn ze weer de grond in gegaan. Gelukkig had kweker Cornel er nog een paar duizend voor ons gereserveerd.

Bestel jouw Arlette Hanson bollen hier....

kweker Cornel bij vijf kratten vol met tulpenbollen in achterbak van een auto

zaterdag 11 november

Een zomers plaatje op deze druilerige november dag. Deze twee artiesten maken deel uit van de Fraaie Fratsen! cast. Heb ik een tweeling geboekt? Het lijkt er wel op hè. Dit zijn Olé (links) en Michael (rechts). Allebei zijn zij gediplomeerd circusartiest van de studie CircusArts van Codarts in Rotterdam. Ze studeerden tegelijk af. Allebei hebben ze een bijzondere act waarmee ze het publiek echt zullen verrassen. Maar daarmee houdt de gelijkenis op. Olé komt uit Duitsland en is acrobaat in het 'cyr wheel'. Michael komt uit Oostenrijk en is jongleur. Ik kijk er naar uit om met beide jongens samen te gaan werken.
twee bijna identiek uitziende jongens zitten op een houten bankje in het gras, Arlette Hanson zit tussen hen in

woensdag 1 november

Soms doe je een gouden ontdekking. Agustin en TinTin zijn zo'n ontdekking. Zij behoren tot de allerleukste clowns die we ooit gehad hebben in het Wintercircus. Of nou ja 'clowns'.... Ze voldoen niet aan het standaard traditionele plaatje van 'clowns'. Agustin Soler en Martin Orchessi zijn comedy acteurs die werken op straat, in theaters en in circussen. In het Wintercircus kropen de Argentijnse heren al in de huid van boeven en vorig jaar speelden ze de agent en de burgemeester. Ze zijn zó leuk, dat ik heb gevraagd of ze terugkomen. Dit keer als 'obers van niks' in het restaurant van het Fraaie Fratsen! pretpark. Het wordt hilarisch!
Agustin & TinTin

dinsdag 31 oktober

De tournee nadert.... de spanning stijgt! Overal wordt keihard gewerkt aan Fraaie Fratsen! Op de foto zie je de werkplaats waar Hilbert het decor aan het maken is. Nu nog 'gewoon' hout, over een paar weken is dit op het toneel ons pretpark met allerlei verrassende attracties. En weet je wat extra leuk is? We hebben een echte botsauto! Geweldig hè.
werkplaats met stukken hout en gereedschap

vrijdag 27 oktober

Oei oei oei.... soms krijg ik telefoontjes die je liever niet krijgt. Het telefoontje van trapeze-acrobaat Christopher was er zo eentje. Hij belde mij om te vertellen dat hij een blessure heeft. Eentje die alleen met tijd en rust geneest. Hij sprak zijn twijfel uit over of hij in december weer fit genoeg zou zijn om elke dag 2x op te treden. Natuurlijk nemen we dan niet van het ene op het andere moment een beslissing. Hier gaan doktersbezoeken en veel overleg aan vooraf. Maar uiteindelijk hebben we helaas toch moeten beslissen dat de tijd te krap is. De blessure heeft tijd en rust nodig. Pas daarna kan hij samen met Milena weer gaan trainen en de belasting van het lichaam opbouwen. Ja, circusartiesten zijn wat dat betreft net zo kwetsbaar als topsporters.

Ik ben dus op zoek gegaan naar andere artiesten. En die heb ik gevonden! Elza & Lucie komen uit Frankrijk en hangen samen in de lucht aan een 'cadre aerien'. Een 'vangstoel' in het Nederlands. Elza springt salto's en draait schroeven. Lucie gooit haar in de lucht en vangt haar weer op. Elegant en gracieus én bloedstollend! Zie foto.

luchtacrobatiek

woensdag 25 oktober

Hoe leuk is dat.... jezelf zien staan in de Telegraaf! Het artikel gaat over vrouwen die uitkijken naar de winter. Op mijn lijf geschreven dus. Want ja, was het maar vast winter.....

Heb je de krant gemist? Zorg dan dat je nog een exemplaar van vandaag ergens bemachtigt of lees hem digitaal.

foto van een pagina uit de Telegraaf, op de pagina staat een foto van circusdirecteur Arlette Hanson en een interview

zaterdag 21 oktober

Yes, hij is af! De poster van Fraaie Fratsen! Binnenkort zal hij overal in Nederland en België onze komst aankondigen.

Kijk maar goed, want dan kun je heel veel details van de voorstelling ontdekken. Klik op de afbeelding voor een vergroting. Het beeld is gemaakt door onze vormgever Mathijs Vissers. Wat ik aan zijn stijl zo bijzonder en leuk vind is het gecombineerd gebruik van foto's en tekening. Dank je wel Mathijs, voor deze prachtige plaat!

Getekend beeld van sneeuwlandschap waar een gele botsauto doorheen scheurt, bestuurd door een teckel. Achter op de botsauto staat een paal waar twee acrobaten in pose hangen. In de verte het silhouette van een reuzenrad en achtbanen.

donderdag 19 oktober

Voor iedereen die denkt dat de Wintercircus decortrailer leeg is in de zomer.... nee hoor, dat is niet waar. We gebruiken de vrachtwagen als opslag voor onze oude decors. Wie herkent de decoronderdelen die je in het midden op de foto ziet?

Vandaag was de wagen even open. Onze decorontwerper Hilbert houdt van recyclen. Daarom klom hij over alles heen, op zoek naar wat oude materialen. Als nieuw zal hij ze verwerken in ons pretpark, het decor voor Fraaie Fratsen! Spannend hè.

een blik in de Wintercircus decortrailer die in de zomer als decoropslag wordt gebruikt

woensdag 18 oktober

Tadaaaa...... tromgeroffel.... ik kan weer een act onthullen: de acrobaten Kira & Anders. Acrobatiek met z'n tweeën, al klimmend in een hoge dunne paal. Wat een kracht en wat een vertrouwen in elkaar. Kira Paas komt uit Duitsland (Keulen) en Anders Jensen uit Denemarken. Ze zijn niet alleen als artiest een duo, maar ook privé. Een mooi stel! En ze zijn veelzijdig. Dus laat je niet alleen verrassen door hun paalact, maar ook door andere Fraaie Fratsen die zij vertonen in de de voorstelling.
acrobaten Kira en Anders

zondag 8 oktober

Diana Vedyanskina heeft een van de aller-aller-allerleukste hondenacts. Ik zag haar voor het eerst 10 jaar geleden, in 2007. Zij was toen voor het eerst in Europa en trad op in het Deense Cirkus Benneweis. Ik was gelijk verliefd op haar ontzettend guitige teckels. Maar dat bleken helaas al mijn collega's ook te zijn. Diana vertrok jarenlang naar Amerika en werkte bij de grootste circussen van de wereld. En nu, na 10 jaar is het gelukt. Samen met haar teckels komt Diana naar het Wintercircus. Een van de pareltjes van Fraaie Fratsen!
Diana Vedyashkina

donderdag 5 oktober

Als we met het Wintercircus optreden in een theater waar we nog nooit zijn geweest in de afgelopen 38 jaar, dan ga ik van te voren altijd even langs. Op locatiebezoek! Ik bekijk het toneel met de technische voorzieningen, ik loop langs de kleedkamers, ik zie de parkeerplaats voor al onze caravans en ik bespreek alle details uitgebreid met de medewerkers van het theater. Vorige week was ik op locatiebezoek in het theater in Geel (België), waar ik vanaf het toneel deze foto maakte. Toen was de zaal nog helemaal leeg. Op zondag 14 januari zit hij helemaal vol met enthousiast publiek, zeker en vast!
theaterzaal vol met lege rode stoelen, gezien van het podium

zondag 1 oktober

Circus, Wintercircus, Circus, Wintercircus..... wat een zalig circusweekend was dit! Ik bezocht diverse circustheatervoorstellingen in het Korzo Theater in Den Haag, heb uitgebreid gebrainstormd over Fraaie Fratsen! én we maakten weer nieuwe acts bekend. Het decor en de kostuums krijgen langzaam vorm. De eerste muziek heb ik al gehoord. En de artiesten zijn aan het trainen om al onze nieuwe ideeën uitgevoerd te krijgen.

Op de foto: Michael Zandl, onze Oostenrijkse jongleur. Binnenkort vertel ik meer over hem.

jongleur Michael met zwarte bolhoedjes op z'n hoofd, in z'n handen en liggend op z'n armen

woensdag 27 september

Wat een ontzettend leuke en spontane familie! Familie Togni-Barlay, oftewel moeder Manuela en vader Mike met hun drie kinderen. Lassodraaien is hun specialiteit. En hoe! Ze draaien niet zomaar even een touwtje rond, nee dit is ware kunst waar je ademloos naar kijkt. Het is mij een raadsel dat niet alles in de knoop raakt. Wat ik mij ook nog afvraag..... de familie komt uit Italië..... zouden ze lekkere pizza en pasta maken? Misschien moet ik tijdens onze tournee maar eens rond etenstijd bij hun caravan aankloppen!
Circusgezin als soort kruiwagen, in een rijtje met handen op de grond en benen omhoog op de rug van degene erachter.

vrijdag 22 september

Ze waren het klapstuk van de avond, eind juni bij het examen van de circusopleiding bij Codarts. Ik was sprakeloos en kon alleen maar zeggen: wowwwwwww........ Milena en Christopher halen halsbrekende toeren uit aan twee trapezes, hoog in de lucht. Ze zwieren, zwaaien en Milena draait salto's terwijl Christopher haar weer opvangt. Net afgestudeerd dus en nú al behorend bij de wereldtop. Circus- en variétédirecties staan in de rij met contracten te zwaaien. Ik stond vooraan en ja, ze kozen voor ons!

trapeze acrobaten Milena en Christopher

zaterdag 16 september

Vandaag was ik juryvoorzitter van de talentenjacht Circus got Talent in Leeuwarden. Wat heb ik daar van genoten! Het was zo mooi om te zien hoe kinderen tussen 8 en 18 jaar hun act vertoonden. De meesten doen circus als hobby en trainen bij een kinder/jeugdcircus, anderen dromen ervan om professional te worden. Allemaal hebben ze plezier en allemaal houden ze van circus.

Op de foto vlnr: Kitty Hagen (directrice Circus Fantasia), Mischa de Vries (clown), Arlette Hanson, Pammy Boltini (moeder van onze nieuwe bandleider Angelo Boltini) en Tjalling van den Berg (turncoach).

jury van Circus got Talent zit in op de eerste rij van een volle zaal in het theater, Arlette is juryvoorzitter en zit in het midden

donderdag 14 september

Tadaaaaa...... onze nieuwe muzikaal leider is...... Angelo Boltini! Hij is componist, songwriter en multi-instrumentalist. Een echte muzikale duizendpoot. Angelo (26) is de zoon van circuslegende Toni Boltini. Een circustelg die naar het conservatorium ging en zijn eigen weg volgde. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en nu reist hij voor het allereerst mee met een circus, met een door hem samengestelde band. Fantastische muzikanten met een eigen signatuur die het avontuur aangaan. De muziek wordt écht onderdeel van de show, van Fraaie Fratsen! Theatraal, muzikaal en vernieuwend. Laat je verrassen door de veelheid aan instrumenten die Angelo en zijn muzikanten bespelen: van trompet, saxofoon, percussie en zang tot ukelele, contrabas, sousafoon en nog heel veel meer.
Angelo Boltini poseert

dinsdag 5 september

Ik weet het, jullie wachten in grote spanning op de eerste berichten over het nieuwe programma. Over de artiesten, de acts én de nieuwe band. Vanaf nu gaan we los en ga ik jullie voorstellen aan iedereen.

Er zijn acts die zo zeldzaam zijn, dat je ze bijna nooit in een circus ziet. Dit is er zo eentje: Ballooning Art. De laatste keer in het Wintercircus was 35 jaar geleden. Na al die jaren komt nu gelijk de allerbeste. Hij is Europees Kampioen Ballooning Art: Martijn Martell. De absolute meester in het ballonnenvouwen. Je kijkt je ogen uit, want dit is regelrechte kunst!

Martijn met luchtballonnen

woensdag 30 augustus

Een selfie van ons. Voor wie ze niet herkent: dit zijn mijn ouders Ria en Martin Hanson. De grondleggers van het Wintercircus. Zij zijn inmiddels 78 en 79. Geweldig hè! Mijn ouders genieten van hun vrije tijd en werken niet meer, maar natúúrlijk kijken ze over mijn schouder mee naar het Wintercircus.

Martin, Ria en Arlette Hanson

vrijdag 25 augustus

In Fraaie Fratsen! komt er een nieuw geluid. Een nieuw en ander live orkest! Helaas nemen we daarom afscheid van Vincent van Lent, die acht jaar onze bevlogen orkestleider en arrangeur was. Geniet met het filmpje nog een keer van zijn prachtige muziek en haal herinneringen op. Vincent ontzéttend bedankt voor alles!

Hoe het nieuwe orkest wordt en wie de nieuwe muzikaal leider is? Dat houden we nog even geheim. Maar achter de schermen worden al driftig muzikale plannen gesmeed. We gaan jullie zeker weten verrassen!

donderdag 10 augustus

Tijdens het scouten van nieuwe artiesten en acts reis ik het liefst met de trein. Maar ik plan mijn reizen heel zorgvuldig en soms blijkt het gewoon praktischer, sneller of goedkoper te zijn om met de auto of het vliegtuig te gaan. Een favoriete luchtvaartmaatschappij heb ik niet. Ik zoek gewoon de goedkoopste op. Maar toch..... als ik dan eens een keertje met onze vaderlandse maatschappij vlieg, dan voelt het toch altijd chauvinistisch vertrouwd als ik naar huis ga en zo'n blauwe vogel zie staan. Vandaag was dat op EuroAirport van Basel.

KLM vliegtuig op luchthaven

zondag 30 juli

Soms ben ik onderweg en kan ik heel even een momentje extra genieten. Ik was vandaag bij een variété voorstelling in het Senftöpfchen Theater in Keulen. Zo'n 'geheime' plek die voor mijn internationale collega's onbekend is en waar ik al vele nieuwe ontdekkingen heb gedaan. Het was een zalige zomeravond en na de voorstelling praatte ik nog wat met de artiesten op een terras. Wat kan ik dan genieten van dit typisch Keulse uitzicht. Nadenkend over Fraaie Fratsen! reed ik daarna terug naar huis.

nachtelijke blik over de Rijn op de Dom van Keulen

woensdag 26 juli

Maar liefst 30 jaar lang was hij orkestleider van het Wintercircus: Coty Teuteberg. Na winter 2008/2009 ging Coty samen met zijn echtgenote Wilma genieten van zijn pensioen.

Vandaag is Coty jarig en mag hij maar liefst 76 kaarsjes uitblazen. Hartelijk gefeliciteerd Coty!

Op de foto: het Wintercircus orkest in 1986. De 'piepjonge' Coty staat helemaal rechts.

8687 045 fotoorkest

woensdag 19 juli

Soms kom je ineens bekenden tegen. Toen ik vorige week in Zeist de voorstelling van Cirque Moustache bezocht, trof ik daar vijf 'oud' Wintercircus artiesten. Dat Eva in de show optrad, dat wist ik (Eva was in Koud Kunstje! trapeze-acrobate en de vrouw met de rat). Ik bezocht de voorstelling samen met Jofri, nadat we de hele dag hadden gebrainstormd over Fraaie Fratsen!, dus zijn aanwezigheid was ook geen verrassing. Maar dat Maartje, Harm en Roel die avond er óók waren, dat was een surprise. Herken je ze? Het bloemenmeisje, de winkeleigenaar en postbode van afgelopen winter. Leuk om iedereen weer te zien!

1718 dagboek 17 07 19 Moustache

vrijdag 7 juli

Het is altijd interessant en leerzaam om ervaringen uit te wisselen met mijn internationale collega's. Circus bestaat immers overal ter wereld, in allerlei vormen en culturen. Bij het Circusfestival 'Golden Trick of Kobzov' in Odessa (Oekraïne) sprak ik met collega circusdirecteuren en -organisatoren uit o.a. Italië, Spanje, Rusland, Oekraïne, Israël, Engeland, Canada en Duitsland. Odessa is een prachtige stad aan de Zwarte Zee. De setting was informeel, wat de gesprekken ten goede kwam.

1718 dagboek 17 07 07 Odessa

donderdag 29 juni

De afstudeervoorstelling van de Artistenschule in Berlijn staat jaarlijks in mijn agenda. Deze school is anders dan de Nederlandse opleidingen in Tilburg en Rotterdam. Bij ons zijn het HBO's, dus vervolgopleidingen. De school in Berlijn is een middelbare school voor circusartiesten. De leerlingen zijn dus veel jonger als ze hun diploma krijgen.

Ik bezocht het examen in de trainingshal van de Berlijnse school. Wat een prachtige accommodatie!

Arlette Hanson poseert in Artistenschule in Berlijn

maandag 26 juni

Hoera! Twee oud stagiaires zijn dit weekend afgestudeerd. Ik was erbij en was enorm trots op deze kanjers. Philipp liep bij ons stage als springplank acrobaat in Griezelig Goed! En Saphia was afgelopen winter in Koud Kunstje! erbij met haar indrukwekkende zwaaiende trapeze. Nu hebben ze hun diploma en zijn ze officieel professioneel circusartiest. Beste Saphia en Philipp, ik wens jullie heel veel plezier en succes in de circuscarrière die voor jullie ligt. Geniet ervan!

1718 dagboek 17 06 26 stagiaires studeren af

dinsdag 20 juni

Scouten, scouten, scouten.... daar ben ik nu volop mee bezig. Bij de examens van circusscholen, bij circusfestivals en bij allerlei voorstellingen. Binnenkort kan ik een eerste tipje van de sluier over het nieuwe programma oplichten. Maar ik kan nu al zeggen: Fraaie Fratsen! wordt fantastisch!

woensdag 14 juni

De circuswereld ligt mij na aan het hart. Daarom zet ik mij ook in voor de circuscultuur en de algemene belangen van het circus. Ik ben bestuurslid van de VNCO (Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen) en van de Stichting Circuscultuur. De VNCO is de brancheorganisatie van de Nederlandse circussen. Meer info vind je hier. De Stichting Circuscultuur zet zich in voor het behoud van de circuscultuur in Nederland. Daaraan werken wij samen met iedereen die op de een of andere manier met circus bezig is. Van jeugdcircussen tot reizende tentcircussen. Van circusartiesten tot circusproducenten. Van circusrecensenten tot de HBO circusopleidingen. Van de reizende school tot circusverzamelaars. Amateur of professional. Echt iedereen. Vandaag hadden wij weer een bijeenkomst en was ik daarvan de dagvoorzitter.

1718 dagboek 17 06 14 Circuscultuur

zondag 11 juni

Ik zit in de jury van Circus got Talent. Jaha, ik ben zelfs juryvoorzitter! Geweldig hè. Speuren naar jong nieuw talent. Wie weet treden deze talenten over een paar jaar wel op in het Wintercircus! Circus got Talent is een initiatief van Jeugdcircus Saranti in Leeuwarden. Kinderen tot 18 jaar konden een video van hun act insturen. Vandaag heb ik samen met mijn mede juryleden alle video's bekeken (wowwww wat een talent loopt er rond in Nederland) en hebben we de genomineerden geselecteerd. Zij zijn uitgenodigd om op 16 september in  Theater de Harmonie in Leeuwarden hun act te vertonen. Daar zijn wij als jury natúúrlijk ook weer bij om de prijswinnaars te bepalen. Kijk voor meer info op www.circusgottalent.nl

1718 dagboek 17 06 11 Circus got Talent jury

woensdag 1 juni

Voor de aller-aller-allereerste keer gaan we met het Wintercircus naar Zoetermeer. Dus ben ik op locatiebezoek geweest om het theater te bekijken. Wat een prachtig theater! Een groot toneel, mooie kleedkamers en een gezellige zaal. En dan ook nog eens supergezellige theatermedewerkers. Ja hoor, dat komt wel goed. Achter deze grote gele deur staat op 28 december onze Wintercircus vrachtwagen, zodat we het decor handig kunnen uitladen direct op het toneel. De kaartverkoop is gestart. Dus wil je ons in Zoetermeer zien, wees er dan nu snel bij! Reserveren kun je via de website van het Stadstheater.

1718 dagboek 17 06 01

zondag 28 mei

De examentijd is begonnen. De examens bij de circusscholen welteverstaan. Vandaag was ik in Brussel bij de afstudeervoorstelling van ESAC (Ecole Supérieure des Arts du Cirque), de officiële Belgische circusacademie. Maar liefst 17 studenten studeerden af en toonden hun examenact tijdens 'Exit 16'. Nu staan ze te popelen om aan het werk te gaan. Misschien bij het Wintercircus? Komende winter nog niet, maar ik houd ze in de gaten want er zat interessant talent tussen.

1718 dagboek 17 05 28 Esac

dinsdag 16 mei

De afgelopen dagen was ik op reis. Ik was in Duitsland en Zwitserland om nieuwe artiesten en acts te scouten voor Fraaie Fratsen! Voor de circuskenners: ik was bij de voorstellingen van Cirque Bouffon, Jeudi Cirque van Station Circus, Broadway Variete, Cirque Starlight, Circus Nock, Circus Harlekin, Circus Knie, Youngstage Festival en bij alle shows in Europapark. In totaal zag ik 23 uur voorstellingen. Is dat leuk? Jazeker, want ik heb prachtige dingen gezien. Oók acts die ik graag naar het Wintercircus wil halen. De onderhandelingen zijn gestart.....

collage van circustenten in Zwitserland

donderdag 4 mei

Wowww.... ik sta op de Keukenhof! Echt waar, de Arlette Hanson tulp staat er uitgebreid te bloeien en stralen in het grote perk van kweker Nic. van Schagen.

Het is wel bijzonder hoor, als je jouw eigen naam daar op een bordje ziet staan en dat ontelbaar veel Japanse, Duitse en Russische toeristen daar ijverig foto's van maken. Ik stond er stralend naast, maar of iemand begrepen heeft dat ik Arlette Hanson ben..... ik geloof het niet.

1718 dagboek 17 05 04 Keukenhof

zaterdag 29 april

Een kijkje achter-de-schermen bij de eerste fotoshoot voor Fraaie Fratsen! Even zomaar een fotootje maken? Nee, dit is echt een professionele studiofoto. Er was een heel team bij betrokken! De foto werd gemaakt door Thijs de Waard, sinds enkele jaren de huisfotograaf van het Wintercircus. Hij werd geassisteerd door Maurice. Als Thijs met z'n fotocamera in positie stond en toch ergens nog een gekke schaduw zag, dan draaide Maurice een lamp een paar centimeter opzij. Of hij stak een ondersteunende hand toe als ons fotomodel in een onmogelijke positie balanceerde. Een echt manusje-van-alles dus. Verder was styliste Astrid er bij. Overal toverde ze kleding, kettingen en sjaaltjes vandaan. Net zolang werd er gepuzzeld tot de styling bij de pose paste én ik passend vond voor Fraaie Fratsen! Want ja, natuurlijk was ik er ook. En last-but-not-least ons fotomodel. Heb je haar herkend? Het is circusacrobate Jasmijn. Urenlang heeft zij in allerlei poses en kledingsetjes geposeerd. Toen de foto gemaakt was, heeft onze vormgever Mathijs Vissers hem verder bewerkt en er écht Fraaie Fratsen! van gemaakt.

1718 dagboek 17 04 29 fotograaf Thijs

zaterdag 15 april 2017

Het is WereldCircusDag! Hét moment waarop wij elk jaar de eerste nieuwtjes onthullen.

Tadaaaaaaaaaa:

Fraaie Fratsen!

Zo heet onze nieuwe voorstelling. De 39e alweer. Geweldig hè! De première is op 8 december 2017 in Kerkrade en daarna reizen we tot en met 28 januari 2018 door heel Nederland én we komen ook weer in België. Alle plaatsen, theaters en data vind je hier.

Vanaf nu zal ik hier in mijn dagboek weer regelmatig nieuwtjes vertellen en mijn belevenissen met jullie delen. Tot snel dus weer!

1718 dagboek 17 04 15 Fraaie Fratsen
Verberg
Toon