1617 dagboek Arlette

Dagboek van Arlette Hanson

Benieuwd wat er allemaal achter-de-schermen van Wintercircus Arlette Hanson gebeurt? Hoe wordt de voorstelling gemaakt? Wat doet een Wintercircus in de zomer?

Lees het in mijn dagboek. Hier schrijf ik over de belevenissen en voorbereidingen van de nieuwe show Fraaie Fratsen!

Wil je iets vragen of heb je een opmerking? Mail mij gerust!

Arlette Hanson
directeur Wintercircus Arlette Hanson

donderdag 10 augustus

Tijdens het scouten van nieuwe artiesten en acts reis ik het liefst met de trein. Maar ik plan mijn reizen heel zorgvuldig en soms blijkt het gewoon praktischer, sneller of goedkoper te zijn om met de auto of het vliegtuig te gaan. Een favoriete luchtvaartmaatschappij heb ik niet. Ik zoek gewoon de goedkoopste op. Maar toch..... als ik dan eens een keertje met onze vaderlandse maatschappij vlieg, dan voelt het toch altijd chauvinistisch vertrouwd als ik naar huis ga en zo'n blauwe vogel zie staan. Vandaag was dat op EuroAirport van Basel.

1718 dagboek 17 08 10 KLM

zondag 30 juli

Soms ben ik onderweg en kan ik heel even een momentje extra genieten. Ik was vandaag bij een variété voorstelling in het Senftöpfchen Theater in Keulen. Zo'n 'geheime' plek die voor mijn internationale collega's onbekend is en waar ik al vele nieuwe ontdekkingen heb gedaan. Het was een zalige zomeravond en na de voorstelling praatte ik nog wat met de artiesten op een terras. Wat kan ik dan genieten van dit typisch Keulse uitzicht. Nadenkend over Fraaie Fratsen! reed ik daarna terug naar huis.

1718 dagboek 17 08 30 Keulen

woensdag 26 juli

Maar liefst 30 jaar lang was hij orkestleider van het Wintercircus: Coty Teuteberg. Na winter 2008/2009 ging Coty samen met zijn echtgenote Wilma genieten van zijn pensioen en werd Vincent van Lent onze nieuwe muzikaal leider.

Vandaag is Coty jarig en mag hij maar liefst 76 kaarsjes uitblazen. Hartelijk gefeliciteerd Coty!

Op de foto: het Wintercircus orkest in 1986. De 'piepjonge' Coty staat helemaal rechts.

8687 045 fotoorkest

woensdag 19 juli

Soms kom je ineens bekenden tegen. Toen ik vorige week in Zeist de voorstelling van Cirque Moustache bezocht, trof ik daar vijf 'oud' Wintercircus artiesten. Dat Eva in de show optrad, dat wist ik (Eva was in Koud Kunstje! trapeze-acrobate en de vrouw met de rat). Ik bezocht de voorstelling samen met Jofri, nadat we de hele dag hadden gebrainstormd over Fraaie Fratsen!, dus zijn aanwezigheid was ook geen verrassing. Maar dat Maartje, Harm en Roel die avond er óók waren, dat was een surprise. Herken je ze? Het bloemenmeisje, de winkeleigenaar en postbode van afgelopen winter. Leuk om iedereen weer te zien!

1718 dagboek 17 07 19 Moustache

vrijdag 7 juli

Het is altijd interessant en leerzaam om ervaringen uit te wisselen met mijn internationale collega's. Circus bestaat immers overal ter wereld, in allerlei vormen en culturen. Bij het Circusfestival 'Golden Trick of Kobzov' in Odessa (Oekraïne) sprak ik met collega circusdirecteuren en -organisatoren uit o.a. Italië, Spanje, Rusland, Oekraïne, Israël, Engeland, Canada en Duitsland. Odessa is een prachtige stad aan de Zwarte Zee. De setting was informeel, wat de gesprekken ten goede kwam.

1718 dagboek 17 07 07 Odessa

donderdag 29 juni

De afstudeervoorstelling van de Artistenschule in Berlijn staat jaarlijks in mijn agenda. Deze school is anders dan de Nederlandse opleidingen in Tilburg en Rotterdam. Bij ons zijn het HBO's, dus vervolgopleidingen. De school in Berlijn is een middelbare school voor circusartiesten. De leerlingen zijn dus veel jonger als ze hun diploma krijgen.

Ik bezocht het examen in de trainingshal van de Berlijnse school. Wat een prachtige accommodatie!

1718 dagboek 17 06 29 Artistenschule Berlin

maandag 26 juni

Hoera! Twee oud stagiaires zijn dit weekend afgestudeerd. Ik was erbij en was enorm trots op deze kanjers. Philipp liep bij ons stage als springplank acrobaat in Griezelig Goed! En Saphia was afgelopen winter in Koud Kunstje! erbij met haar indrukwekkende zwaaiende trapeze. Nu hebben ze hun diploma en zijn ze officieel professioneel circusartiest. Beste Saphia en Philipp, ik wens jullie heel veel plezier en succes in de circuscarrière die voor jullie ligt. Geniet ervan!

1718 dagboek 17 06 26 stagiaires studeren af

dinsdag 20 juni

Scouten, scouten, scouten.... daar ben ik nu volop mee bezig. Bij de examens van circusscholen, bij circusfestivals en bij allerlei voorstellingen. Binnenkort kan ik een eerste tipje van de sluier over het nieuwe programma oplichten. Maar ik kan nu al zeggen: Fraaie Fratsen! wordt fantastisch!

woensdag 14 juni

De circuswereld ligt mij na aan het hart. Daarom zet ik mij ook in voor de circuscultuur en de algemene belangen van het circus. Ik ben bestuurslid van de VNCO (Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen) en van de Stichting Circuscultuur. De VNCO is de brancheorganisatie van de Nederlandse circussen. Meer info vind je hier. De Stichting Circuscultuur zet zich in voor het behoud van de circuscultuur in Nederland. Daaraan werken wij samen met iedereen die op de een of andere manier met circus bezig is. Van jeugdcircussen tot reizende tentcircussen. Van circusartiesten tot circusproducenten. Van circusrecensenten tot de HBO circusopleidingen. Van de reizende school tot circusverzamelaars. Amateur of professional. Echt iedereen. Vandaag hadden wij weer een bijeenkomst en was ik daarvan de dagvoorzitter.

1718 dagboek 17 06 14 Circuscultuur

zondag 11 juni

Ik zit in de jury van Circus got Talent. Jaha, ik ben zelfs juryvoorzitter! Geweldig hè. Speuren naar jong nieuw talent. Wie weet treden deze talenten over een paar jaar wel op in het Wintercircus! Circus got Talent is een initiatief van Jeugdcircus Saranti in Leeuwarden. Kinderen tot 18 jaar konden een video van hun act insturen. Vandaag heb ik samen met mijn mede juryleden alle video's bekeken (wowwww wat een talent loopt er rond in Nederland) en hebben we de genomineerden geselecteerd. Zij zijn uitgenodigd om op 16 september in  Theater de Harmonie in Leeuwarden hun act te vertonen. Daar zijn wij als jury natúúrlijk ook weer bij om de prijswinnaars te bepalen. Kijk voor meer info op www.circusgottalent.nl

1718 dagboek 17 06 11 Circus got Talent jury

woensdag 1 juni

Voor de aller-aller-allereerste keer gaan we met het Wintercircus naar Zoetermeer. Dus ben ik op locatiebezoek geweest om het theater te bekijken. Wat een prachtig theater! Een groot toneel, mooie kleedkamers en een gezellige zaal. En dan ook nog eens supergezellige theatermedewerkers. Ja hoor, dat komt wel goed. Achter deze grote gele deur staat op 28 december onze Wintercircus vrachtwagen, zodat we het decor handig kunnen uitladen direct op het toneel. De kaartverkoop is gestart. Dus wil je ons in Zoetermeer zien, wees er dan nu snel bij! Reserveren kun je via de website van het Stadstheater.

1718 dagboek 17 06 01

zondag 28 mei

De examentijd is begonnen. De examens bij de circusscholen welteverstaan. Vandaag was ik in Brussel bij de afstudeervoorstelling van ESAC (Ecole Supérieure des Arts du Cirque), de officiële Belgische circusacademie. Maar liefst 17 studenten studeerden af en toonden hun examenact tijdens 'Exit 16'. Nu staan ze te popelen om aan het werk te gaan. Misschien bij het Wintercircus? Komende winter nog niet, maar ik houd ze in de gaten want er zat interessant talent tussen.

1718 dagboek 17 05 28 Esac

dinsdag 16 mei

De afgelopen dagen was ik op reis. Ik was in Duitsland en Zwitserland om nieuwe artiesten en acts te scouten voor Fraaie Fratsen! Voor de circuskenners: ik was bij de voorstellingen van Cirque Bouffon, Jeudi Cirque van Station Circus, Broadway Variete, Cirque Starlight, Circus Nock, Circus Harlekin, Circus Knie, Youngstage Festival en bij alle shows in Europapark. In totaal zag ik 23 uur voorstellingen. Is dat leuk? Jazeker, want ik heb prachtige dingen gezien. Oók acts die ik graag naar het Wintercircus wil halen. De onderhandelingen zijn gestart.....

1718 dagboek 17 05 16 Zwitserland

donderdag 4 mei

Wowww.... ik sta op de Keukenhof! Echt waar, de Arlette Hanson tulp staat er uitgebreid te bloeien en stralen in het grote perk van kweker Nic. van Schagen.

Het is wel bijzonder hoor, als je jouw eigen naam daar op een bordje ziet staan en dat ontelbaar veel Japanse, Duitse en Russische toeristen daar ijverig foto's van maken. Ik stond er stralend naast, maar of iemand begrepen heeft dat ik Arlette Hanson ben..... ik geloof het niet.

1718 dagboek 17 05 04 Keukenhof

zaterdag 29 april

Een kijkje achter-de-schermen bij de eerste fotoshoot voor Fraaie Fratsen! Even zomaar een fotootje maken? Nee, dit is echt een professionele studiofoto. Er was een heel team bij betrokken! De foto werd gemaakt door Thijs de Waard, sinds enkele jaren de huisfotograaf van het Wintercircus. Hij werd geassisteerd door Maurice. Als Thijs met z'n fotocamera in positie stond en toch ergens nog een gekke schaduw zag, dan draaide Maurice een lamp een paar centimeter opzij. Of hij stak een ondersteunende hand toe als ons fotomodel in een onmogelijke positie balanceerde. Een echt manusje-van-alles dus. Verder was styliste Astrid er bij. Overal toverde ze kleding, kettingen en sjaaltjes vandaan. Net zolang werd er gepuzzeld tot de styling bij de pose paste én ik passend vond voor Fraaie Fratsen! Want ja, natuurlijk was ik er ook. En last-but-not-least ons fotomodel. Heb je haar herkend? Het is circusacrobate Jasmijn. Urenlang heeft zij in allerlei poses en kledingsetjes geposeerd. Toen de foto gemaakt was, heeft onze vormgever Mathijs Vissers hem verder bewerkt en er écht Fraaie Fratsen! van gemaakt.

1718 dagboek 17 04 29 fotograaf Thijs

zaterdag 15 april 2017

Het is WereldCircusDag! Hét moment waarop wij elk jaar de eerste nieuwtjes onthullen.

Tadaaaaaaaaaa:

Fraaie Fratsen!

Zo heet onze nieuwe voorstelling. De 39e alweer. Geweldig hè! De première is op 8 december 2017 in Kerkrade en daarna reizen we tot en met 28 januari 2018 door heel Nederland én we komen ook weer in België. Alle plaatsen, theaters en data vind je hier.

Vanaf nu zal ik hier in mijn dagboek weer regelmatig nieuwtjes vertellen en mijn belevenissen met jullie delen. Tot snel dus weer!

1718 dagboek 17 04 15 Fraaie Fratsen
Verberg
Toon